Stok Tokenized dari Apple, Tesla, dan Amazon kini tersedia melalui Bittrex Global

Pernahkah anda ingin memiliki saham di syarikat seperti Facebook, Google, atau bahkan Netflix, tetapi tidak mempunyai akses ke aset tersebut? Ini akan berubah untuk sebahagian besar Bittrex Global pelanggan, kerana pertukaran aset digital yang berpusat di Amerika Syarikat baru saja membuat pengumuman menarik – Kini menyokong dan menawarkan ‘stok token“.

Saham token bukan sekuriti – sebaliknya, ia adalah derivatif dalam bentuk token yang ditambat atau ‘disatukan’ ke aset yang mendasari. Daripada disatukan ke FIAT, seperti stablecoin, token ini disatukan ke saham yang disenaraikan secara terbuka.

Untuk mencapai sokongan ini, Bittrex Global akan bekerjasama dengan DigitalAssetsAG. Dalam proses yang dipermudahkan, ini akan berfungsi seperti berikut,

 1. DigitalAssetsAG membeli saham dalam syarikat, menetapkannya untuk tokenisasi
 2. Stok yang dibeli dijaga oleh bank berlesen
 3. Bittrex menghasilkan token digital pada 1: 1 untuk setiap saham, yang mewakili kontrak derivatif yang dijamin
 4. Pelabur membeli token, mendapat pendedahan kepada saham syarikat secara tidak langsung

Aset yang Disokong

Bittrex Global telah menyatakan bahawa bergerak maju, ia akan terus berusaha untuk memperluas fungsi perkhidmatan saham tokennya, dan juga aset yang disokong. Buat masa ini, syarikat berikut adalah syarikat yang boleh didedahkan oleh pelabur melalui penggunaan perkhidmatan baru ini.

 • Amazon
 • Alibaba
 • epal
 • Beyond Meat Inc..
 • Bilibili
 • BioNTech
 • Facebook
 • Google
 • Netflix
 • Pfizer
 • SPDR S&P 500 ETF

Sekiranya idea mengenai stok token ini menarik bagi anda, pastikan anda mendaftar di Bittrex Global.

Faedah yang Ditawarkan

Sekarang kita tahu apa stok token, dan yang ditawarkan, mengapa ia penting? Aset ini menawarkan pelbagai faedah / faedah kepada pelabur, dengan yang berikut adalah beberapa contoh utama.

Batasan Geografi

Pelabur di seluruh dunia sering mempunyai peluang mereka terhad kepada aset yang diperdagangkan di negara mereka sendiri. Seorang pelabur yang tinggal di luar Amerika Syarikat biasanya sukar mendapat pendedahan kepada syarikat yang berpangkalan di A.S. seperti Apple, Tesla, dan Amazon. Dengan menggunakan saham token, masalah ini dihilangkan, kerana pelabur hanya membeli derivatif – sementara stok sebenarnya dibeli oleh entiti yang layak.

Keuntungan ini sangat berguna bagi pelabur yang ingin mendapatkan akses ke STO antarabangsa dengan cara yang sah. Peristiwa-peristiwa ini sendiri menyaksikan pertumbuhan yang terhad, kerana kumpulan pelabur yang terhad. Dengan memberi peluang kepada pelabur untuk membeli saham yang diberi token, kumpulan pelabur ini dengan serta-merta berkembang untuk merangkumi khalayak yang hampir global – berpotensi untuk memulakan sektor sekuriti digital.

Bayaran

Dengan mendapat pendedahan kepada syarikat melalui saham yang diiklankan, pelabur dapat menghindari kadangkala bayaran yang besar, kerana penggunaan broker tidak diperlukan.

Akses tepat pada masanya

Saham seperti Apple, Tesla, dan Amazon disenaraikan di bursa saham tradisional. Ini bermaksud bahawa untuk memperdagangkan aset ini, pelabur mesti melakukannya dalam waktu perdagangan biasa. Dengan membeli saham berupa token, pelabur dapat membeli / menjual kapan saja, tanpa mengira sama ada pasaran tradisional terbuka.

Bukan Sekuriti Digital

Dengan peristilahan seperti sekuriti digital, token keselamatan, sekuriti token, dan stok yang kini di token, mudah untuk merasa bingung dan keliru. Walaupun kita tidak akan memahami selok-belok perkara yang membezakan setiap jenis aset ini, penting untuk diperhatikan bahawa stok yang diiklankan bukanlah keselamatan. Sebaliknya, mereka mewakili kontrak derivatif yang dijamin oleh sekuriti. Oleh kerana mereka dibuat dan disatukan ke sekuriti ini berdasarkan dasar 1: 1, sekuriti yang dianugerahkan secara langsung akan meniru aktiviti pasaran dari keselamatan asasnya.

Masalah Perundangan

Menawarkan stok token menandakan perubahan besar untuk Bittrex.  Keputusan untuk menawarkan derivatif ini adalah tanda positif pengembangan platform, setelah tempoh penggabungan sepanjang 2019 dan 2020.

Dalam tempoh masa ini, Bittrex diuruskan pelbagai masalah undang-undang, yang mengakibatkan syarikat itu menyekat perkhidmatan kepada peniaga yang tinggal di 31 negara di seluruh dunia. Ini juga menyebabkan kenaikan Bittrex Global, varian platform yang ditujukan khas untuk mereka yang berada di luar Amerika Syarikat, dan pertukaran di mana stok token ini ditawarkan.

Naik Pertama?

Walaupun idea mengenai stok token mungkin terdengar segar dan menarik, Bittrex Global sama sekali bukan syarikat pertama yang berusaha menyokong mereka.

Lebih dari dua tahun yang lalu, DX.Exchange melancarkan keluar dari Estonia, dengan harapan tinggi untuk mewujudkan pertukaran yang dihormati yang menjadi tuan rumah pelbagai aset digital. Pada masa itu, syarikat itu menarik perhatian banyak pihak, kerana ia adalah salah satu bursa pertama yang mengumumkan sokongan untuk saham-saham token seperti Apple, Tesla, Amazon, dan banyak lagi. Walaupun ideanya menarik, pertukaran itu dilanda masalah, dan akhirnya bangkrut hampir setahun dalam kitaran hidupnya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map