PayPal dianugerahkan ‘BitLicense Bersyarat’ – Untuk Menyokong Perbelanjaan & Perdagangan Bitcoin, Litecoin, Ethereum, dan Tunai Bitcoin

PayPal tidak lama lagi sokongan pelbagai cryptocurrency di platformnya kerana nampaknya berkembang dan menarik minat masyarakat digital yang semakin meningkat. Sokongan ini tidak hanya merangkumi perdagangan tetapi perbelanjaan aset yang disokong di antara rangkaian peniaga di seluruh dunia.

Perinciannya

Sebagai salah satu pemproses pembayaran terbesar di dunia, PayPal adalah syarikat gergasi dalam FinTech. Hingga kini, PayPal telah mengumpulkan basis pelanggan berjumlah lebih dari 350,000,000 – masing-masing dilayani melalui rangkaian yang terdiri daripada lebih dari 27,000,000 pedagang.

Apabila sokongan untuk cryptocurrency secara rasmi disiarkan, PayPal akan bermula dengan melayani pelanggan yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Sokongan ini diharapkan akan dimulai pada minggu-minggu mendatang, sementara pengembangan perkhidmatan di luar sempadan Amerika Syarikat akan terjadi pada awal 2021.

Aset yang dijangka akan disokong semasa pelancaran adalah Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), dan Bitcoin Cash (BCH). Tidak ada kata untuk pengembangan masa depan, walaupun masuk akal untuk mengharapkan lebih banyak aset yang disokong pada waktunya.

Berspekulasi Panjang

Walaupun ramai yang terkejut kerana PayPal tidak lama lagi akan menyokong cryptocurrency, mereka yang mengikuti industri ini tidak akan berjaya.

Kami telah menyentuh mengenai PayPal dan niatnya sebelum ini – Sekarang akhirnya kita dapat membincangkan acara ini sebagai fakta, bukannya acara yang berspekulasi lama.

Dengan hari yang telah tiba, Ketua Pegawai Eksekutif PayPal, Dan Schulman, mempunyai yang berikut,

“Peralihan ke bentuk digital mata wang tidak dapat dielakkan, membawa kelebihan jelas dari segi kemasukan dan akses kewangan; kecekapan, kepantasan dan ketahanan sistem pembayaran; dan kemampuan pemerintah untuk mengeluarkan dana kepada rakyat dengan cepat… Jangkauan global kami, kepakaran pembayaran digital, rangkaian dua sisi, dan kawalan keselamatan dan pematuhan yang ketat memberi kami peluang, dan tanggungjawab, untuk membantu memfasilitasi pemahaman, penebusan dan interoperabilitas instrumen pertukaran baru ini. Kami berhasrat untuk bekerjasama dengan bank pusat dan pengawal selia di seluruh dunia untuk menawarkan sokongan kami, dan memberi sumbangan bermakna dalam membentuk peranan yang akan dimainkan oleh mata wang digital pada masa depan kewangan dan perdagangan global. “

Lesen Bersyarat

Mengiringi pengumuman PayPal untuk sokongan cryptocurrency, adalah berita mengenai permohonannya yang berjaya dianugerahkan ‘Condisional BitLicense’.

BitLicense, yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Kewangan New York (NYDFS), sangat sukar dicapai – sejak penubuhannya pada tahun 2015, hanya segelintir syarikat yang berjaya.  Ini baru-baru ini mendorong regulator di negara bagian untuk mengembangkan versi bersyarat, yang dimaksudkan untuk berfungsi sebagai batu loncatan dalam perjalanan ke lesen penuh. PayPal kini telah menjadi syarikat pertama yang diberi lesen bersyarat ini.

Salah satu syarat untuk diberikan Bitlicense bersyarat, adalah syarat syarikat untuk bekerjasama dengan syarikat yang memiliki lesen penuh. Dalam hal ini, teknologi yang memungkinkan perkhidmatan baru ini ditawarkan oleh PayPal mungkin disediakan oleh pemegang Bitlicense, Paxos Trust Company. Dengan melalui laluan ini, PayPal dapat mula beroperasi sebagai firma mata wang maya di New York, lebih awal daripada jika harus menunggu lesen penuh diberikan.

Perlu diingatkan bahawa BitLicense bersyarat hanya dimaksudkan sebagai langkah sementara. Diharapkan PayPal akan berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk mendapatkan Bitlicense penuh sebelum, atau bila, Bitlicense bersyarat akan berakhir dalam dua tahun.

Kaveat

Pada pandangan pertama, berita hari ini sangat baik untuk penggunaan cryptocurrency yang berterusan. Terdapat beberapa butiran penting yang dapat melupakan persepsi mengenai kegunaan perkhidmatan baru PayPal.

Yaitu, adakah ini akan menjadi ‘sistem gelung tertutup’, serupa dengan yang dilancarkan oleh WealthSimple baru-baru ini? Dalam sistem seperti itu, walaupun pembelian / penjualan cryptocurrency disokong, tanjakan on / off ke platform terhad kepada pengguna FIAT sahaja. Berdasarkan awal ‘Soalan Lazim‘Dibuat oleh PayPal, nampaknya ini memang benar.

“Adakah PayPal akan menyokong perdagangan Crypto peer-to-peer (P2P)?  Tidak pada masa ini. PayPal hanya menyokong pembelian dan penjualan Cryptocurrency menggunakan akaun PayPal anda. Untuk menyelesaikan transaksi P2P dengan PayPal, semua aset Crypto yang dipegang dengan PayPal mesti dijual dan dengan itu ditukar menjadi USD. “

Dengan merancang sistem sedemikian, ia dapat mengurangkan risiko aktiviti haram. Ini juga bermaksud bahawa sistem ini akan melayani pengguna baru dan pembeli cryptocurrency kali pertama. Ini menjauhkan pengguna cryptocurrency yang ada, kerana mereka terpaksa menukar aset mereka kembali ke FIAT, memindahkan ke platform, dan kemudian menukar kembali ke aset pilihan mereka. Dengan berbuat demikian, pengguna yang ada dipaksa untuk menyelesaikan beberapa langkah tambahan, sambil menghasilkan banyak peristiwa yang dikenakan cukai.

Selanjutnya, sementara PayPal masih akan memberikan perlindungan pengguna terhadap penipuan, dan aktiviti akaun yang tidak sah, transaksi tidak dapat diterbalikkan, kerana sifat cryptocurrency yang tidak berubah.

Reaksi Pasaran

Tanpa menghiraukan had sokongan PayPal untuk cryptocurrency, pasaran secara keseluruhan telah bertindak balas dengan sambutan yang sangat positif.

Keempat aset yang disenaraikan untuk disokong oleh perkhidmatan ini melihat pergerakan berikut *.

BTC – Naik 7.0% dalam 24 jam

LTC – Naik 11.5% dalam 24 jam

ETH – Naik 6.5% dalam 24 jam

BCH – Menaik 5.3% dalam 24 jam

Sebagai tambahan kepada kenaikan aset yang disebutkan di atas, PayPal sendiri telah melonjak 4.75% dalam 24 jam terakhir, juga.

* Data diambil dari CoinMarketCap semasa penulisan. *

Pesaing

Walaupun PayPal mungkin salah satu pemproses pembayaran terbesar untuk melancarkan perkhidmatan tersebut, mereka pasti bukan yang pertama. Syarikat seperti Square, WealthSimple, Revolut, dan Robinhood, semuanya telah mengalahkan PayPal. WealthSimple, khususnya, telah melihat beberapa bulan yang sangat berjaya, dengan pencapaian baru-baru ini menjadi ‘unicorn’.

Walaupun dominan sebagai pemproses pembayaran, PayPal mungkin mempunyai lebih dari beberapa pesaing pada tahun-tahun yang akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map