Laporan Kraken Menyoroti Nilai Intrinsik Bitcoin berbanding Aset Tradisional

Menentukan nilai intrinsik aset tidak selalu mudah. Walaupun beberapa aset boleh menjadi kering, ada aset seperti Bitcoin, yang telah membingungkan pelabur sejak penubuhannya.

Kraken, pertukaran cryptocurrency yang berpusat di A.S. (dan bank yang baru dilesenkan), baru-baru ini mengeluarkan laporan, bercakap mengenai konsep nilai intrinsik, dan bagaimana ia berlaku untuk Bitcoin.

Daripada berusaha untuk menentukan nilai pasaran dari apa nilai Bitcoin, Kraken meluangkan masa untuk menjelaskan di mana nilai ini diperoleh – apa pun jumlahnya.

Apakah Nilai Intrinsik dan Mengapa Perkara itu Penting?

Mendefinisikan nilai intrinsik mudah – ia adalah nilai sebenar aset berdasarkan sifat asasnya. Apa yang sukar, adalah menentukan sifat dan ciri aset yang bernilai di pasaran terbuka. Dengan pelabur yang berbeza menginginkan sifat yang berbeza, ini sering menjadi kontroversi.

Nilai intrinsik bukanlah ukuran pasti keseluruhan nilai aset tetapi merupakan metrik penting untuk dipertimbangkan. Penting untuk diperhatikan bahawa nilai intrinsik aset tidak selalunya bertepatan dengan nilai pasarannya – apabila kedua metrik ini menyimpang besar, peluang untuk keuntungan muncul bagi pelabur yang bijak.

Pada hakikatnya, nilai intrinsik memberikan kepercayaan atau ‘mengesahkan’ nilai pasaran aset, yang membolehkan pelabur untuk menentukan sama ada aset itu berlebihan atau tidak dinilai.

Nilai Sebenar Bitcoin

Nilai intrinsik biasanya merupakan argumen ‘go-to’ oleh pengkritik aset digital, seperti Bitcoin. Individu ini biasanya menyatakan bahawa tidak ada aset asas yang bertindak sebagai asas bagi nilai Bitcoin. Hasilnya, mereka percaya bahawa Bitcoin mempunyai nilai intrinsik yang sangat sedikit, jika ada. Sentimen ini menjadi semakin tidak popular, bagaimanapun, ketika para pelabur di seluruh dunia telah mulai mengubah pandangan mereka tentang nilai yang didasarkan pada.

Sekiranya Bitcoin tidak memperoleh nilainya dari aset asas, dari mana asalnya? Kraken mencatat bidang utama berikut sebagai contoh nilai intrinsik Bitcoin.

  • Aset tidak berkorelasi
  • Ketidakkekalan
  • Desentralisasi
  • Kekurangan
  • Utiliti
  • Kriptografi selamat

Walaupun banyak kelas aset boleh berkongsi satu atau dua sifat dengan Bitcoin, tetapi uniknya kemampuannya untuk menyediakan senarai sebelumnya secara keseluruhan.

Biasa Dibandingkan

Semasa menilai kes penggunaan utama Bitcoin, biasanya terdapat dua kubu. Yang pertama melihat aset digital sebagai simpanan nilai, serupa dengan emas. Yang lain melihatnya sebagai mata wang, serupa dengan USD. Terlepas dari perspektif mana yang diambil, di mana aset yang biasa dibandingkan ini memperoleh nilai intrinsik mereka sendiri?

Emas biasanya lebih mudah untuk dinilai kerana mempunyai sifat nilai yang nyata. Ia mempunyai kegunaan dunia nyata dalam elektronik, kekurangan bekalan, dan umumnya diterima sebagai aset yang stabil.

USD, sebaliknya, tidak sesederhana itu, kerana sifatnya terutamanya tidak ketara. Mata wang seperti ini tidak lagi disokong oleh aset fizikal – secara harfiah hanya sekeping kertas yang mempunyai nilai kerana orang mengatakan bahawa mereka mempunyai nilai, atau kerana kaitan dengan badan penerbitnya. Kraken menyatakan bahawa ramai yang percaya bahawa kestabilan ekonomi kerajaan adalah yang memberikan nilai mata wangnya.

Maksud dari contoh-contoh ini, adalah bahawa nilai boleh didapati dalam banyak bentuk dan ukuran. Oleh kerana itu, pendekatan baru untuk menentukan nilai sebenarnya perlu diambil ketika menilai aset seperti Bitcoin. Walaupun biasanya dibandingkan dengan emas dan USD, apakah ini pendekatan yang bijaksana? Setiap aset membawa sifat unik ke meja, menarik untuk keperluan dan kehendak yang berbeza.

“Walaupun kemungkinan tidak ada dua individu yang akan mencapai nilai intrinsik yang sama untuk bitcoin, kedatangan bitcoin pada zaman maklumat hari ini memerlukan penilaian semula metodis mengenai konsep” nilai intrinsik, “bagaimana stok, bon, harta tanah, koleksi, dan mata wang fiat dinilai dan dirasakan, dan di mana aset digital jatuh di sepanjang spektrum nilai. “

Kata Akhir

Pada penghujung hari, tidak ada kata terakhir mengenai nilai intrinsik Bitcoin. Kraken memukul kuku di kepala ketika menyatakan ‘nilai intrinsik ada di mata orang yang melihat’. Ringkasnya, tidak ada jawapan yang mudah – pelabur yang berbeza mengutamakan dan menghargai sifat aset yang berbeza.

Melihat ke arah masa depan, kita perlu menilai dan menentukan apakah keutamaan generasi akan datang. Adakah faedah yang diberikan oleh aset digital melebihi FIAT, Emas, dan lain-lain? Setelah keutamaan masa depan ini ditentukan, kita akan mempunyai gambaran yang lebih jelas mengenai apakah masa depan Bitcoin bersinar cerah, atau ditakdirkan.

Kraken menutup laporannya, dengan menyatakan, “Walaupun jalan depan untuk bitcoin tidak pasti, satu perkara yang pasti adalah bahawa bitcoin sangat berharga.”

Untuk melihat analisis lengkap Kraken mengenai nilai sebenar Bitcoin, klik SINI.

Menjadi Bank

Selain melihat nilai intrinsik Bitcoin baru-baru ini, Kraken telah sibuk beberapa minggu. Pertukaran yang popular baru-baru ini membuat gelombang ketika mendapat persetujuan di Wyoming untuk membuat pertukaran aset digital berlesen yang berpangkalan di A.S. yang pertama. Pertukaran ini dijangka disebut sebagai ‘Kraken Financial’.

Dengan kemampuan ini untuk bertindak sebagai bank yang disewa khas, Kraken Financial telah menyatakan niat / matlamatnya untuk terus maju.

“Dari membayar bil dan menerima gaji dalam cryptocurrency hingga memasukkan aset digital ke dalam portfolio pelaburan dan perdagangan, Kraken Financial akan membolehkan pelanggan Kraken di A.S. membuat bank dengan lancar antara aset digital dan mata wang negara.”

Kraken

Ditubuhkan pada tahun 2011, Kraken beribu pejabat di San Francisco. Sejak dilancarkan, pasukan di Kraken telah mengembangkan dan mengembangkan platform mereka menjadi salah satu pertukaran cryptocurrency paling popular di dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif, Jesse Powell, kini mengawasi operasi syarikat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map