Kewangan yang Terdesentralisasi memegang Kunci untuk Memasukkan Blockchain ke dalam Kewangan Konvensional

Oleh Georgia Rakusen, ConsenSys

Walaupun populariti dan perbincangannya yang semakin meningkat, terdapat rintangan tertentu yang menjaga blockchain di luar kewangan arus perdana. Pelabur institusi dan bank tetap prihatin terhadap isu-isu seperti pengawalseliaan aset digital, kegagalan Bitcoin berkembang sebagai unit akaun, medium pertukaran dan kekurangan jaminan bank pusat. Perjalanan mereka ke arah mata wang digital adalah berhati-hati dan konservatisme. Naratif ini mesti berubah agar blockchain menjadi sebahagian daripada perbualan arus perdana. DeFi mempunyai keupayaan untuk membawa perubahan ini. DeFi berjanji untuk mendorong blockchain menjadi perkara biasa dalam kewangan dengan mewujudkan kepercayaan, memperuntukkan bank yang tidak bank dan menyediakan aplikasi dunia nyata untuk teknologi blockchain.

Membina Kepercayaan

Sejak kebelakangan ini, beberapa pemain besar menceburkan diri dengan berhati-hati ke ruang crypto yang memberikan tonggak penting untuk industri aset digital. DeFi memastikan bahawa masyarakat umum yang lebih luas dapat mengambil bahagian dan mendapat manfaat daripada perjalanan penggunaan blockchain ini. Ia melakukannya dengan membina kepercayaan untuk pengguna runcit. Pengguna memerlukan kepercayaan terhadap sistem kewangan dan infrastrukturnya jika tidak, tidak ada asas bagi pelanggan yang selalu mendengar publisiti negatif seperti peretasan dan kehilangan kod. Seperti crypto pada umumnya, kepercayaan ditubuhkan oleh pendidikan dan eksperimen.

DeFi membolehkan percubaan sedemikian. Pengguna terus menguji tempahan yang mereka miliki dan menyiasat kelemahan. Sifat kolaboratif DeFi, juga dikenal sebagai ‘Web 2.0’ memungkinkan pengguna menetapkan tahap kepercayaan mereka dalam blockchain dengan berkongsi pengalaman, mengakses rekod dan menganalisis data. Walaupun kontrak pintar mungkin “tidak boleh dipercayai” – di mana tidak perlu dipercaya manusia – pengguna yang tidak dapat mengaudit kontrak sendiri akan meminta pengesahan dari masyarakat dan orang yang mereka terlibat.

Tanpa Bank

Walaupun terdapat kemajuan pesat dalam sistem kewangan global kami, masih terdapat 2 ½ bilion orang yang tidak mempunyai bank di seluruh dunia. Sistem kewangan yang menjanjikan kewangan terdesentralisasi mempunyai daya tarikan arus utama yang signifikan untuk kohort ini. Alternatif DeFi untuk bank pusat dan pihak ketiga bermaksud orang yang tidak mempunyai bank sekarang boleh membeli, menjual dan meminjamkan produk dan sekuriti. Dengan mengganti infrastruktur barat dengan DeFi, pengguna dapat mengawal interaksi kewangan mereka, sebaliknya menggunakan perisian dan kontrak “code as law” kontrak pintar. Langkah ini mungkin tidak semata-mata meningkatkan ekonomi wilayah, tetapi dapat memajukan masalah sosial yang diperparah oleh populasi besar tanpa bank, termasuk sebilangan besar wanita yang tidak memiliki bank khususnya dan masyarakat luar bandar yang tidak terlindungi.

Aplikasi Praktikal DeFi

Saluran aplikasi sebenar yang dipersembahkan oleh DeFi semakin mendorong arus perdana blockchain. DeFi merevolusikan instrumen kewangan tradisional seperti akaun dan pinjaman yang memperoleh faedah dan menghilangkan sistem terpusat dan keperluan pihak ketiga.

Kedudukan Hutang yang dijamin (CDP) adalah contoh aplikasi yang baik. CPD adalah kontrak pintar yang dijalankan di Ethereum. 95 peratus CDP dibuka untuk tujuan ujian sahaja. Kami mengetahui ini kerana (pada masa artikel ini) nilainya berada di bawah 0,0058ETH setanding dengan nilai di atas satu dolar. Baki 5% CDP, menurut tinjauan ConsenSys Codefi, dijamin pada purata 1,000 ETH (US $ 4,5 juta) menjadikan penggunaannya pada skala yang diinginkan untuk ikan paus crypto dan pelabur crypto awal.

Aplikasi CDP DeFi ini merupakan alternatif menarik untuk penyelesaian pemindahan wang tradisional yang lebih perlahan dan mahal. DeFi dalam hal ini menyediakan transaksi yang hampir seketika, tidak berubah, murah dan membuang pihak ketiga.

Walaupun peranannya tidak dapat dinafikan di masa depan kewangan, masih ada halangan untuk penyebaran blockchain pada skala arus perdana. DeFi terus menerus memecahkan halangan ini melalui penggunaan teknologi yang berkesan. DeFi bermaksud mengganggu dan merevolusikan rangkaian dan sistem kewangan yang mapan dan mengubah industri menjadi lebih baik. Alat untuk membina masa depan industri ada di tangan kita.

The laporan pengguna DeFi baru-baru ini oleh ConsenSys Codefi mendapati bahawa pemegang Cryptocurrency (disebut sebagai “hodlrs”) lebih sering berminat dengan teknologi yang mendasari dan aplikasi praktikalnya dan bagaimana ia boleh digunakan untuk kaedah praktikal. Hodlrs tetap berhati-hati ketika bereksperimen dengan DeFi, mengikuti perbincangan dalam talian, dan berkongsi pengalaman mereka. Pengguna akan sering mencuba protokol dengan jumlah yang sedikit sebelum melabur sesuatu yang lebih besar.

Lihat yang terbaru Laporan Penyelidikan Pengguna DeFi untuk lebih banyak penemuan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map