Square melabur dalam BTC, McAfee ditangkap dan Revolut meningkatkan perniagaan crypto

Kisah terbesar minggu ini dari dunia cryptocurrency yang mungkin anda terlepas

Minggu ini menyaksikan banyak kisah terkenal dari dunia cryptocurrency. Kami mengetahui bahawa satu syarikat perkhidmatan kewangan utama memperuntukkan $ 50 juta ke dalam BTC, satu penyokong crypto utama ditangkap kerana mengelak cukai, dan satu bank fintech terkenal bergerak lebih jauh ke ruang mata wang digital. Sementara itu, bank pusat di seluruh dunia meneliti CBDC dengan teliti.

Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini dari Berita Crypto Minggu OKEx Insights.

Jack Dorsey’s Square memperuntukkan $ 50 juta ke dalam BTC

Square, sebuah syarikat perkhidmatan kewangan Amerika yang dimiliki dan dikendalikan oleh CEO Twitter dan pengasas bersama Jack Dorsey, diumumkan pada hari Khamis bahawa ia telah memperuntukkan 1% asetnya ke dalam mata wang asli rangkaian Bitcoin, BTC. 

Pelaburan berjumlah 4,709 syiling dan setara dengan kira-kira $ 50 juta.

Pengambilan utama

 • Pelaburan Square di BTC berlaku setelah syarikat perisik dan perisian perniagaan MicroStrategy melaburkan sejumlah $ 425 juta ke dalam cryptocurrency pertama dan terpenting – menandakan trend potensi syarikat yang semakin banyak meletakkan BTC pada buku mereka. 
 • Pelaburan Square dibuat terutamanya, kerana percaya pada kekuatan cryptocurrency. Syarikat itu menyatakan bahawa "cryptocurrency adalah instrumen pemerkasaan ekonomi dan menyediakan jalan bagi dunia untuk mengambil bahagian dalam sistem monetari global, yang sesuai dengan tujuan syarikat." Square CFO Amrita Ahuja juga menyatakan bahawa syarikat itu "percaya bahawa bitcoin berpotensi menjadi mata wang yang lebih banyak terdapat di masa hadapan."
 • Pengumuman itu menimbulkan kenaikan sederhana dalam harga BTC dan saham di Square.

Penilaian Square telah meningkat sejak pertengahan September. Sumber: TradingView

John McAfee ditangkap kerana mengelak cukai dan menuntut kerana mengepam ICO

Pembesar perisian Inggeris-Amerika dan penyokong cryptocurrency John McAfee ditangkap di Sepanyol minggu ini kerana tuduhan pengelakan cukai dan kegagalan sengaja untuk mengemukakan penyata cukai – tuduhan yang dapat menyaksikan angka yang selalu kontroversial menghabiskan lima tahun penjara.

Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat adalah menyaman McAfee kerana didakwa terlibat dalam aktiviti promosi yang tidak didedahkan dan dibayar untuk tujuh tawaran duit syiling awal pada tahun 2017 dan 2018 – taktik pam yang didakwa menjana $ 11.6 juta dalam BTC dan ETH, serta token $ 11.5 juta.

Pengambilan utama

 • McAfee tidak asing dengan kontroversi dan sangat aktif di Twitter, dan seseorang mungkin berpendapat bahawa tuduhan yang dikenakan terhadapnya tidak begitu mengejutkan. Semasa gelembung pasaran cryptocurrency 2017-2018, tweet tunggal dari akaun McAfee yang menyebutkan projek akan menghasilkan pam harga seketika untuk duit syiling atau token – dan pada dasarnya adalah pengetahuan umum bahawa dia mempromosikan projek dengan bayaran.
 • Calon libertarian dan bekas presiden juga telah membuat pendirian anti pemerintahnya yang sangat terbuka di media sosial – dengan cara, mungkin ada yang berpendapat, yang memprovokasi terhadap SEC.

Bank pusat menerbitkan prinsip utama CBDC

Bank pusat Kanada, Inggeris, Jepun, Sweden dan Switzerland telah bergabung dengan Federal Reserve, European Central Bank dan Bank for International Settlements di menerbitkan laporan yang bertujuan untuk menjelaskan bagaimana mata wang digital nasional dapat meningkatkan pelaksanaan dasar monetari.

Laporan tersebut bertajuk "Mata Wang Digital Bank Pusat: Prinsip Asas dan Ciri Teras" dan membincangkan "prinsip teras" bagaimana mata wang digital bank pusat harus dirancang.

Pengambilan utama

 • Bank-bank mendakwa bahawa CBDC tidak boleh menggantikan wang tunai dan jenis pembayaran lain yang ada sekarang; sebaliknya, mereka harus bekerja bersama mereka – kepercayaan yang telah kita dengar dari ECB.
 • CBDC juga harus "jangan membahayakan" kepada kestabilan monetari dan kewangan, menurut laporan itu, dan juga memupuk inovasi dan kecekapan.
 • Laporan dari kumpulan bank pusat Barat yang didominasi ini muncul sebagai program percubaan China yang berjaya untuk mata wang digitalnya sendiri, DCEP.

Revolut menjadi pelanggan ke-100 firma keselamatan crypto Fireblocks

Firma fintech yang berpusat di London, Revolut adalah bergabung tenaga dengan firma keselamatan aset digital Fireblocks dalam usaha untuk mencipta ciri-ciri baru yang berkaitan dengan crypto dengan pantas.

Pada masa pers, belum jelas apa ciri atau produk baru yang akan ditawarkan oleh perkongsian itu.

Pengambilan utama

 • Revolut tidak asing dengan cryptocurrency. Bank digital kini mempunyai 13 juta pelanggan dan memberikan pendedahan kepada BTC, Ether (ETH), Litecoin (LTC), XRP, Bitcoin Cash (BCH) dan Stellar lumens (XLM).
 • Revolut pada masa ini menyimpan semua aset digital atas nama penggunanya dan tidak membenarkan penarikan cryptocurrency – sesuatu yang berpotensi berubah pada masa akan datang, memandangkan Fireblocks telah mendakwa bahawa ia akan membantu syarikat itu dalam "menjamin jalan pembayaran untuk pemindahan aset digital."

Purata kadar hash Ethereum mencapai tahap tertinggi sepanjang masa

Rata-rata kadar hash 24 jam rangkaian Ethereum dilaporkan mencapai paras tertinggi sepanjang masa minggu ini, berikutan lonjakan minat industri pada musim panas berbanding kewangan yang terdesentralisasi.

Menurut Kaca kaca, kuasa pemprosesan rangkaian melepasi 250 t / s – peningkatan 80%, dari tahun ke semasa.

Pengambilan utama

 • Peningkatan kadar hash pada rangkaian Ethereum memberi isyarat bahawa lebih banyak pelombong berusaha untuk mencetak Ether baru – permintaan yang hampir pasti didorong oleh minat berterusan dalam projek DeFi berasaskan Ethereum semasa dan masa depan, kerana ETH digunakan untuk membayar yuran transaksi.
 • Bulan lalu, pelombong di rangkaian Ethereum melihat lebih banyak ganjaran daripada bayaran gas daripada ganjaran sekatan – sejarah pertama untuk altcoin yang paling utama.
 • Secara semula jadi, rangkaian Ethereum lebih selamat daripada sebelumnya – kerana peningkatan kadar hash secara langsung berkaitan dengan peningkatan keselamatan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map