Pelan IPO Ant Group, Blueprint Blockchain Beijing dan Persetujuan CSRC untuk Pilot Perdagangan Ekuiti – China Market Watch

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong.

Pasaran saham di China dan Hong Kong menyaksikan pemulihan yang rendah minggu ini. Shanghai SE Composite dan CSI 300 pada masa ini lari pada 3,325 dan 4,712, dengan pemulihan masing-masing 3.86% dan 4.34% sepanjang minggu. The Indeks Hang Seng juga mencatat kenaikan nilai mingguan 3.58%, pada masa ini berada pada 25,203.

Indeks Hang Seng mendapat dorongan awal minggu ini disebabkan oleh pengumuman Indeks Teknologi Hang Seng, yang akan dilancarkan pada 27 Julai, dan akan menjejaki 30 syarikat teknologi terbesar yang tersenarai di Hong Kong. Beberapa nama besar ini termasuk Alibaba, Tencent Holdings, Meituan Dianping, Xiaomi dan Sunny Optical. Pengumuman rancangan IPO serentak oleh Ant Group pada 20 Julai juga berfungsi sebagai dorongan lain bagi pasaran saham Hong Kong dan China.

Sebaliknya, ketegangan diplomatik antara China dan A.S. meningkat lagi minggu ini. Amerika Syarikat mengarahkan China akan menutup konsulatnya di Houston pada 22 Julai, dilaporkan dalam usaha melindungi harta intelek dan maklumat peribadi orang Amerika. China mengecam ini dan percaya langkah itu bertujuan untuk “provokasi politik." Sebagai balasannya, negara itu menuduh A.S. menyiarkan ugutan bunuh ke kedutaan China. Ketegangan yang berterusan ini menyebabkan penurunan harian masing-masing 0.24% dan 0.22% untuk Shanghai SE Composite dan CSI 300.

Sementara itu, indeks SZSE Blockchain 50 pada masa ini berada pada 4.064, kenaikan mingguan 3.68%. Di antara 50 saham yang termasuk dalam indeks, Jiangsu Akcome Solar Science & Technology (002610.SZ) adalah untung teratas harian, dengan kenaikan 10.16%, sementara Client Service International (300663.SZ) adalah yang paling rugi, dengan nilai mingguan -5.38%.

Prestasi indeks pasaran China. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Berita Minggu

Dari rancangan penawaran awam awal serentak Ant Group hingga rangka tindakan blockchain Beijing dan persetujuan Suruhanjaya Keselamatan China terhadap juruterbang blockchain dalam perdagangan ekuiti, OKEx Insights melihat tiga berita utama crypto minggu ini dari China dan Hong Kong.

Ant Group merancang IPO serentak di Hong Kong dan Shanghai

Ant Group, gabungan syarikat gergasi e-dagang Alibaba, adalah dilapor merancang untuk menjalankan IPO serentak di Bursa Saham Hong Kong dan juga Papan STAR bursa saham Shanghai. Terkenal kerana mercu tanda IPO New York sebanyak $ 21.77 bilion pada tahun 2014, Alibaba melakukan IPO keduanya di Hong Kong dengan kenaikan $ 12.9 bilion. Untuk lebih mencerminkan model perniagaan syarikat, Ant Financial dijenamakan semula ke Kumpulan Ant pada bulan Jun.

Selain memiliki Alipay – salah satu aplikasi pembayaran digital paling popular di China, dengan lebih dari 900 juta pengguna – Ant Group tawaran perkhidmatan kewangan digital lain dalam pengurusan kekayaan, pinjaman dan insurans, dan lain-lain. Pada akhir tahun fiskal pada 31 Mac, perkhidmatan kewangan digital ini merangkumi lebih daripada 50% daripada keseluruhan pendapatan Kumpulan Ant..

Alipay telah menjadi penggerak awal dalam teknologi blockchain sejak 2015. Syarikat induknya, Alibaba, aktif dalam ruang dan teratas kedudukan aplikasi paten blockchain global pada tahun 2019.

Dibina berdasarkan kepakaran dan R yang disebutkan di atas&Dalam teknologi blockchain, kumpulan yang berbasis di Hangzhou melancarkan platform blockchain-as-a-service, OpenChain, pada bulan April, yang membolehkan perusahaan kecil dan sederhana untuk membina aplikasi terdesentralisasi, atau dikenal sebagai DApps. Pusat pendaftaran aset tetap Zhuhai boleh menjadi pengguna terbaru OpenChain, seperti baru-baru ini ditandatangani perjanjian dengan Ant Group untuk menyelaraskan aplikasi gadai janji menggunakan blockchain.

Pengambilan utama

  • Ant Group, yang dijenamakan semula dari Ant Financial pada bulan Jun, sedang mencari IPO serentak di Hong Kong dan Shanghai.
  • Ant Group adalah gabungan syarikat teknologi gergasi Alibaba dan merupakan syarikat induk dari Alipay.
  • Ant Group juga aktif dalam ruang blockchain, dengan platform BaaS sendiri OpenChain dilancarkan pada bulan April.

Beijing mengeluarkan cetak biru aplikasi blockchain pertamanya

Pada 16 Julai, pemerintah Beijing dilepaskan yang pertama rangka tindakan blockchain mengenai perkhidmatan kerajaan – yang menurutnya, 140 aplikasi perkhidmatan kerajaan di China menggunakan blockchain untuk menjimatkan kos sekitar 40% rata-rata.

Pelan ini menyoroti tiga kategori aplikasi: perkongsian dan pertukaran data, pemprosesan kolaborasi perniagaan, dan penyimpanan sijil elektronik.

Untuk kategori terakhir, cetak biru menggambarkan kes pendaftaran aset tetap. Oleh kerana penggunaan teknologi blockchain, maklumat yang relevan adalah telus dan dapat dikesan oleh pihak berkuasa pemerintah, seperti suruhanjaya perancangan perbandaran, biro cukai dan biro keselamatan awam.

Rangka tindakan blockchain selaras dengan tekanan blockchain Beijing yang berterusan, mengikuti “Pelan Tindakan Pembangunan Inovasi Blockchain Perbandaran Beijing (2020-2022)” dilepaskan pada 2 Julai. Kerajaan Beijing mengenal pasti empat tonggak dalam blockchain untuk menyokong pertumbuhan ekonomi: inovasi dalam teknologi blockchain, pembangunan industri, kes penggunaan blockchain, dan pemupukan bakat.

Pengambilan utama

  • Kerajaan Beijing mengeluarkan cetak biru blockchain pertamanya dalam perkhidmatan kerajaan.
  • Rata-rata, kes penggunaan blockchain dalam perkhidmatan kerajaan menghasilkan penjimatan kos sebanyak 40%.
  • Terdapat tiga kategori unggulan dalam cetak biru: perkongsian dan pertukaran data, pemprosesan kolaborasi perniagaan, dan penyimpanan sijil elektronik.

CSRC meluluskan lima pusat perdagangan ekuiti untuk juruterbang blockchain

Pada 7 Julai, Suruhanjaya Pengawalan Keselamatan China mengeluarkan pernyataan yang menyetujui pilot blockchain dari lima pusat perdagangan ekuiti serantau. Lima wilayah tersebut ialah Beijing, Shanghai, Jiangsu, Zhejiang dan Shenzhen. Pengumuman ini adalah yang pertama dibuat kepada umum oleh Pengawasan dan Pentadbiran Kewangan Tempatan Beijing pada 21 Julai.

Seperti yang dinyatakan dalam pengumuman itu, pusat perdagangan ekuiti Beijing dilaporkan telah membangun sebuah "agak sempurna" infrastruktur untuk pendaftaran ekuiti, jagaan dan pemindahan transaksi.

Pusat perdagangan ekuiti Beijing telah menjadi peneroka awal dalam teknologi blockchain sejak tahun 2017. Pusat ini bergandingan dengan Bursa Saham Shenzhen untuk melancarkan blockchain untuk mengesan rujukan kredit perantara pasaran ekuiti.

Di samping itu, pusat perdagangan ekuiti Beijing akan bekerjasama dengan China Securities Depository and Clearing Corporation untuk pelancaran infrastruktur backend perintis.

Pada 30 Jun, pusat perdagangan ekuiti Beijing menahan 21.07 bilion RMB ($ 3 bilion) dalam tahanan. Pusat ini melayani sembilan bank perdagangan dan lebih daripada 1,000 syarikat saham bersama yang tidak tersenarai.

Pengambilan utama

  • CSRC meluluskan pilot blockchain untuk pusat perdagangan ekuiti di Beijing, Shanghai, Jiangsu, Zhejiang dan Shenzhen.
  • Pada bulan November 2017, pusat perdagangan ekuiti Beijing bergandingan dengan Bursa Saham Shenzhen untuk melancarkan blockchain yang mengesan rujukan kredit perantara pasaran ekuiti.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map