Mirror Protocol cuba menjadikan ekuiti AS dapat diakses ke dunia DeFi

OKEx Insights ‘DeFi Digest adalah pemeriksaan mingguan industri kewangan yang terdesentralisasi.

Petikan pasaran DeFi

Pasaran kewangan terdesentralisasi merosot sedikit minggu ini kerana jumlah nilai yang terkunci dalam produk DeFi turun dari $ 14.44 bilion kepada $ 14.12 bilion.

Maker meneruskan kepemimpinannya dalam bidang DeFi dengan tahap penguasaan pasaran 18%. Sementara itu, Compound mengekalkan dominasi pasarannya dalam bidang pinjaman dengan pangsa 54%.

Jumlah dagangan purata mingguan pertukaran terdesentralisasi meningkat sebanyak 2%, dengan Uniswap memperluas dominasi jumlah dagangannya menjadi 49%. Sementara itu, Curve kekal sebagai kumpulan kecairan terbesar minggu ini dengan $ 0.79 bilion (pada masa penulisan).

Jumlah nilai yang terkunci dalam bidang DeFi turun sedikit minggu ini. Sumber: DeFi Pulse dan DeBank

Menghubungkan DeFi dan ekuiti di Amerika Syarikat

Dengan kekalahan Permodalan pasaran $ 36.3 trilion, ekuiti di Amerika Syarikat adalah salah satu kelas aset yang paling menarik bagi pelabur global. Oleh kerana tidak ada syarat kewarganegaraan untuk memiliki saham di syarikat A.S., pelabur asing sering mengakses ekuiti melalui bank tempatan dan syarikat broker antarabangsa. Walau bagaimanapun, institusi kewangan ini menyekat pelabur di luar bidang kuasa operasi mereka dan mengenakan syarat pematuhan tambahan untuk pelanggan mereka – seperti perincian akaun bank. Keperluan ini menjadikan 1.7 bilion yang tidak dilaburkan tidak dapat memasuki pasaran ekuiti A.S..

Munculnya cryptocurrency yang terdesentralisasi membolehkan para pelabur mendapat pendedahan kepada ekuiti A.S. Sebagai contoh, pengguna platform Abra boleh memasuki kontrak yang memberikan pendedahan sintetik terhadap pergerakan harga ekuiti A.S. Namun, persembahan Abra gagal untuk mematuhi undang-undang sekuriti A.S., dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa mengenakan perintah berhenti dan berhenti pada Abra pada bulan Julai 2020. Pengguna di Abra tidak lagi dapat membeli saham A.S. menggunakan cryptocurrency.

Selain dari Abra, pertukaran cryptocurrency dan platform perdagangan – seperti Currency.com, Bittrex dan FTX – juga menyediakan perdagangan saham token. Walau bagaimanapun, platform ini berpusat dan tidak dapat menyediakan perkhidmatan di luar bidang kuasa mereka.

Terraform Labs, pencipta stablecoin LUNA, diumumkan pelancaran Mirror Protocol pada 4 Disember. Protokol DeFi membolehkan aset sintetik dengan memberikan pendedahan harga rantai kepada aset dunia nyata – termasuk ekuiti, komoditi dan dana yang diperdagangkan di Amerika Syarikat.

Sebagai protokol yang terdesentralisasi, Mirror Protocol menawarkan pintu masuk ke ekuiti A.S. untuk pengguna global. Untuk melakukannya, Protokol Cermin membolehkan pengguna mencetak aset Mirror, atau mAsset – token yang mengesan harga ekuiti yang berpangkalan di A.S., seperti Apple dan Tesla. Mirror Protocol mengadopsi oracle harga Band Protocol untuk mengesan harga ekuiti yang berpangkalan di A.S. setiap enam saat. Walau bagaimanapun, oracle harga tidak mengemas kini harga mAset di luar waktu perniagaan perdagangan di pasaran saham A.S..

Pengguna dikehendaki mendepositkan dana sebagai jaminan untuk mendapatkan ekuiti berasaskan A.S. sintetik dalam Mirror Protocol. Untuk mendapatkan ekuiti ini, pengguna perlu mempertaruhkan 150% nilai cagaran dalam LUNA stablecoin atau mempertaruhkan 200% daripada nilai cagaran dalam mAssets. Nisbah jaminan yang diperlukan dalam Protokol Cermin jauh lebih rendah daripada pertukaran sintetik lain. Synthetix, misalnya, memerlukan nisbah jaminan 750% dalam token SNXnya.

Arrington XRP Capital baru-baru ini diterbitkan laporan penyelidikan dan memetik dua sebab untuk nilai cagaran rendah yang diperlukan oleh Mirror Protocol – iaitu, turun naik harga cagaran yang rendah dan hakikat bahawa cagaran dapat diperdagangkan di pasaran cair. Harga stablecoin telah menunjukkan turun naik harga yang rendah sejak pertengahan 2019, dengan sisihan piawai 0,006. Juga, kestabilan harga stablecoin memungkinkan nisbah jaminan yang lebih rendah untuk aset pencetakan. Selain itu, mAsset disenaraikan dan diperdagangkan di Terraswap dan Uniswap.

Perbezaan utama dari pembelian saham pasaran saham

Penting untuk diperhatikan perbezaan antara pembelian ekuiti A.S. di pasaran saham dan membeli kontrak ekuiti A.S. sintetik dalam Mirror Protocol. Pelabur berhak atas tuntutan pemilikan syarikat tersenarai untuk saham yang mereka beli di pasaran saham. Ini tidak berlaku dengan aset sintetik pada Protokol Cermin. Selain itu, pelabur dalam Mirror Protocol tidak berhak menerima dividen.

Walau bagaimanapun, Protokol Cermin menawarkan pendedahan penduduk tanpa bank kepada ekuiti A.S. Juga, pelabur boleh memasukkan kontrak ekuiti A.S. sintetik dalam unit pecahan, yang meningkatkan fleksibiliti pelaburan.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me