Mengapa India Memerlukan Crypto

Gambaran keseluruhan

Penghapusan sekatan perdagangan kripto dari India tetap menjadi salah satu kisah paling menarik di ruang ini tahun ini. Walaupun ekonomi kelima terbesar di dunia diharapkan dapat memberikan kejelasan peraturan lebih lanjut untuk peserta industri yang mempunyai operasi tempatan, kemerosotan ekonomi pasca COVID dapat menjadi titik tolak yang dapat mendorong permintaan untuk cryptocurrency di India.

1. FX India & ekuiti berjuang untuk pulih

Prestasi pasaran mata wang dan ekuiti India yang lemah boleh menjadi salah satu sebab mengapa pelabur di India mungkin ingin memasukkan cryptocurrency sebagai sebahagian daripada portfolio mereka. Walaupun prestasi yang agak stabil pada 4Q19, USDINR dan juga Sensex telah ketara berprestasi rendah berbanding dengan BTCUSDT dan Nasdaq dalam jangka masa satu tahun. INR telah menyusut sekitar 8% berbanding dolar AS, dan Sensex menyerahkan lebih daripada 20% nilai.

Gambar 1: Prestasi 1 tahun USDINR / BTCUSDT / SENSEX / NASDAQ (pada 20 Mei)

Sumber: OKEx; Pandangan Perdagangan

Kelemahan ini amat ketara pada tempoh selepas COVID, di mana BTCUSDT dan Nasdaq telah pulih hampir ke tahap sebelum wabak. Pada masa yang sama, pemulihan USDINR dan Sensex tetap tenang.

Sebagai India disahkan kes coronavirus ke-100,000 minggu ini, kami percaya bahawa langkah-langkah pemulihan ekonomi yang baru diperkenalkan dapat ditentang oleh situasi pandemi yang semakin meningkat di negara ini. Itu boleh menggagalkan beberapa usaha pemulihan.

2. Kebimbangan inflasi (atau deflasi)

Ketika pandemi meningkat, pemerintah India telah memperkenalkan INR Pakej rangsangan 20 trln bertujuan untuk membantu perniagaan memulakan semula. Walau bagaimanapun, itu juga boleh menimbulkan masalah lain – inflasi (atau deflasi dalam beberapa kes), dan itu boleh menjadi sebab lain mengapa pelabur harus melihat pelaburan kripto. Menteri Kewangan India Nirmala Sitharaman tambah bahawa kerajaan tidak akan teragak-agak untuk mengambil lebih banyak langkah untuk meningkatkan ekonomi daerah.

Gambar 2: Kadar Inflasi dan CPI India

Sumber: Tradingeconomics.com; MOSPI

Walaupun wajar untuk mengharapkan pemerintah untuk melonjakkan pertumbuhan ekonomi pada masa-masa sukar, rangsangan berlebihan / rendah juga dapat menyebabkan turun naik harga.

Naratif utama ekonomi era COVID di barat nampaknya lebih tertumpu pada deflasi. Joseph Lupton, Ahli Ekonomi Global di JP Morgan, percaya itu "Gelombang disinflasi yang kuat kini meningkat," dan penurunan harga deflasi yang meluas boleh membahayakan seluruh ekonomi.

Sementara di timur, kisah inflasi masih bergolak ketika COVID mengesahkan bahawa kes-kes perlahan-lahan perlahan, terutama di China. Data menunjukkan bahawa inflasi pengguna sederhana di China bulan lalu. Namun, kerana penutupan itu mengganggu banyak rantaian bekalan, keadaan mungkin berlaku sebab harga makanan meningkat, seperti pada awal Februari.

Mungkin terlalu awal untuk menyimpulkan senario mana India akan jatuh, tetapi India tidak asing dengan terlalu banyak rangsangan. Pada tahun 2009, kerajaan India diumumkan rancangan rangsangan besar-besaran kerana kesan krisis kewangan global. Walau bagaimanapun, banyak dipertimbangkan bungkusan itu terlalu berlebihan, mengakibatkan inflasi tinggi dalam jangka masa yang lama.

Secara keseluruhan, turun naik harga yang melampau dalam kedua-dua cara boleh menjadi cabaran, terutama bagi pelabur jangka panjang; di sinilah bitcoin masuk. Dengan bekalan yang terhad dan sifatnya yang melawan inflasi, pelabur jangka panjang dapat dengan mudah memperoleh ciri nilai simpanan bitcoin ini dengan menarik berbanding aset lain.

3. Kadar faedah lebih rendah, penawaran wang lebih tinggi

Kadar faedah boleh menjadi sebab lain mengapa pelabur harus mempertimbangkan penyertaan crypto. RBI dipotong kadar repo penanda aras sebanyak 75 mata asas kepada 4.4% dalam mesyuarat MPC Mac. Kegiatan ekonomi yang perlahan terutamanya mendorong penurunan kadar yang besar disebabkan oleh penutupan COVID-19 yang berkaitan.

Walaupun 4.4% masih kelihatan baik berbanding bank pusat seperti BOJ dan SNB, kadar penanda aras mereka sudah negatif. Pasaran akan segera melihat RBI menurunkan kadar kunci mereka dengan lebih agresif. Penyelesaian Fitch menjangkakan RBI boleh menurunkan kadar repo sebanyak 100 mata asas pada awal 2021, sebagai sebahagian daripada langkah mengatasi ekonomi COVID-19.

Gambar 3: Kadar Faedah India dan Penawaran Wang M2

Sumber: Tradingeconomics.com

Pada saat trend kadar dasar RBI semakin rendah, bank pusat India sepertinya tidak ragu-ragu ketika menghidupkan mesin cetak wang mereka. Penawaran wang negara M2 telah meningkat sejak 2017, dan kadarnya meningkat lebih tinggi dalam beberapa bulan terakhir.

Dengan latar belakang COVID, kadar faedah mungkin akan kekal pada tahap yang sangat rendah jika tidak turun lebih rendah. Itu boleh menjadi cabaran bagi pelabur jangka panjang, terutama mereka yang memberi tumpuan kepada bon dan pendapatan tetap. Walaupun masih ada alternatif di antara kelas aset tradisional, bitcoin dan cryptocurrency mungkin juga merupakan pilihan yang ideal.

4. Lockdown mendorong minat kripto yang lebih tinggi

Penutupan di seluruh negara mungkin telah melambatkan ekonomi. Walau bagaimanapun, ini mungkin memberi lebih banyak masa bagi pelabur India untuk mengkaji mengenai cryptocurrency.

Dalam sebuah temu ramah, Nischal Shetty, Ketua Pegawai Eksekutif pertukaran cryptocurrency Wazirx, berkata, "Penguncian yang berlanjutan telah menyebabkan orang menunjukkan minat yang lebih besar terhadap crypto di India. Dengan berjuta-juta orang tidak berpeluang bekerja kerana penguncian, crypto ternyata menjadi peluang bagi orang India untuk berdagang dan memperolehnya. “

Fakta bahawa komen Shetty nampaknya sesuai dengan nombor perdagangan kripto C2C tempatan. Data dari Coindance menunjukkan bahawa jumlah perdagangan mingguan di Localbitcoins terus meningkat sejak Februari 2020, dengan sekitar INR Bernilai 100 juta BTC telah bertukar tangan melalui platform C2C.

Gambar 4: Volume Localbitcoins Mingguan (INR)

Sumber: Coindance

Walaupun jumlahnya mungkin tidak begitu signifikan pada ketika ini, namun, sebagai ekonomi kelima terbesar di dunia dan menyumbang 17% daripada populasi dunia, kami percaya terdapat potensi pertumbuhan kripto yang luar biasa di India.

5. Meningkatkan kejelasan peraturan, tetapi memerlukan lebih banyak

Kebimbangan peraturan boleh menjadi salah satu faktor yang paling berpengaruh bagi pelabur untuk masuk ke ruang crypto. Pada awal Mac, Mahkamah Agung India telah menyerahkan menurunkan keputusan yang mengatakan larangan perdagangan cryptocurrency menggunakan perkhidmatan perbankan di negara ini “tidak berperlembagaan."

Dengan penyelesaian rintangan pertama, industri kripto di India mendesak pengawal selia untuk memberikan garis panduan dan kejelasan tambahan untuk operasi tempatan mereka.

A lapor dari Global Legal Insights menunjukkan bahawa badan pengawal selia dapat meneroka kemungkinan penerimaan cryptocurrency tertentu boleh menjadi deposit atau sekuriti. RBI telah mengkaji melancarkan mata wang digital yang disokong blockchain walaupun terdapat keraguan dengan cryptocurrency. Kami percaya bahawa badan pengawal selia dapat memberikan lebih banyak pandangan mengenai kedudukan cryptocurrency dalam sistem kewangan, dan juga rangka kerja untuk peserta industri.

Kesimpulannya

Landskap makroekonomi nampaknya baik bagi pelabur India untuk mempertimbangkan kemasukan kripto dalam portfolio pelaburannya, sementara data juga menunjukkan bahawa minat kripto di India telah meningkat. OKEx akan melancarkan platform perdagangan crypto P2P di India untuk menyediakan penyelesaian all-in-one bagi para pelabur untuk berdagang crypto melalui infrastruktur rangkaiannya yang cepat dan selamat. Selain itu, OKEx juga akan melancarkan meja OTC baru di India, yang didedikasikan untuk memfasilitasi perdagangan blok besar dengan penyelesaian tailormade. Nantikan pengumumannya.

Pengarang: Cyrus Ip

Penganalisis Penyelidikan, OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map