Hedge, Arbitrage, Invest: Permintaan Stablecoin dalam Ekonomi Kadar Faedah Sifar

Sejak pertengahan Februari, nilai pasaran Bitcoin (BTC) telah jatuh lebih dari 30 peratus. Pada masa yang sama, jumlah nilai stablecoin yang beredar kini melebihi $ 8.2 bilion. Itu adalah kenaikan lebih dari $ 2.2 bilion (atau 33 peratus) sejak 11 Mac – sehari sebelum penurunan mendadak Bitcoin dalam 11 tahun, per Data Dapptotal.

Nilai pasaran Tether (USDT), yang paling banyak terdapat – dan terkenal – stablecoin, telah meningkat dari $ 5 bilion menjadi $ 6,68 bilion sejak 11 Mac. USDT juga kini menyumbang lebih daripada 80 peratus pasaran stablecoin, menurut Data Dapptotal.

Sementara itu, bekalan yang beredar dari koin stabil USD yang popular, seperti USD Coin (USDC) dan Paxos Standard (PAX), juga meningkat dengan pesat. Sejak pertengahan Mac, jumlah penawaran USDC yang beredar meningkat dari 209.21 juta menjadi 255.94 juta, dan PAX meningkat dari 467.47 juta menjadi 712.77 juta.

Jumlah bekalan stabilcoins yang beredar. Sumber: dapptotal.com

Stablecoins mendapat keuntungan daripada turun naik pasaran

Pertama dan terpenting, kemasukan dana ke stablecoin masuk akal sebagai lindung nilai terhadap turun naik di pasaran crypto. Ini seperti bagaimana pelabur saham mencari dana pasaran wang untuk meletakkan wang tunai mereka semasa ketidakstabilan pasaran.

Kejatuhan harga crypto sejak Februari – ketika Bitcoin mencecah lebih dari $ 10,000 setiap duit syiling – telah mendorong banyak orang untuk menjual crypto untuk stablecoin sebagai lindung nilai, dan yang lain untuk mendapatkan stablecoin agar dapat membeli crypto di bahagian bawah. Untuk tujuan apa pun, permintaan untuk koin stabil sangat kuat.

Secara amnya, setiap kali pasaran crypto berubah secara mendadak, ia mendorong pengeluaran stablecoin. Pada tahun 2019, Tether menambah 400 juta USDT baru ke rangkaiannya dalam jangka masa 10 hari – pada 2, 4, 8 dan 10. Julai. Sebelum penerbitan, harga Bitcoin telah bangkit dari $ 8,000 hingga $ 14,000 dalam masa dua minggu.

Premium dan arbitraj USDT

Permintaan untuk penerbitan stablecoin tambahan juga digunakan dalam arbitraj. Selepas kejatuhan pasaran pertengahan Mac, USDT – cryptocurrency dengan jumlah dagangan bulanan tertinggi per data CoinMarketCap – diperdagangkan pada premium yang tinggi (bermaksud harga USDT sedikit melebihi $ 1).

Oleh itu, banyak peniaga dan firma arbitrage cuba memanfaatkan arbitraj antara USD dan USDT. Sebagai contoh, membeli sejumlah besar USDT dalam jangka pendek dan bertujuan untuk menjualnya apabila harga USDT didorong oleh permintaan.

Kami juga melihat premium USDT yang besar dalam perdagangan over-the-counter (OTC) di pasaran China baru-baru ini, menurut Indeks Premium Dagangan OTC USDT Chainext. Indeks dikira dengan harga USDT / CNY OTC dibahagi dengan nilai tukar Yuan Tiongkok di luar pesisir dan didarabkan dengan 100. Seperti yang dapat kita lihat dari carta di bawah ini, premium USDT telah menurun baru-baru ini tetapi naik setinggi 6 peratus pada bulan Mac 2020.

USDT OTC Premium% vs Harga BTC. Sumber: Rangkaian & OKEx

Menurut a Laporan Coindesk, selepas China dengan berkesan diharamkan fiat on ramps untuk pertukaran kripto tempatan pada tahun 2017, pedagang China terus terlibat secara besar-besaran dalam pasaran kripto dengan menggunakan USDT. Sejak 2017, Coindesk melaporkan, peratusan perdagangan kripto keseluruhan terhadap yuan turun dengan teruk, dilaporkan dari 90 peratus hingga 1 peratus perdagangan.

Seorang Morgan Stanley lapor yang diterbitkan pada bulan November 2019 menyatakan bahawa bahagian urus niaga Bitcoin dari Bitcoin mula melambung pada separuh kedua tahun 2017, bertepatan dengan larangan gerbang fiat-ke-crypto tempatan China.


Perkadaran perdagangan Bitcoin mengikut mata wang / aset (%). Sumber: Morgan Stanley

Hampir semua penerbitan tambahan USDT mempunyai permintaan pasaran yang kuat di belakangnya. Tether memberikan kecairan yang berkesan kepada pelabur crypto yang tidak mempunyai pintu masuk fiat langsung.

USDT tidak begitu terkenal

Walaupun penguasaannya yang luar biasa di antara stablecoin – dan tempatnya sebagai keempat terbesar cryptocurrency mengikut had pasaran – Tether umumnya dikritik kerana ketidakmampuannya untuk memberikan audit awam secara berkala terhadap dana yang didakwa menyokong duit syiling.

Persoalan sama ada bekalan USDT yang beredar sebenarnya disokong 1: 1 oleh USD – seperti syarikat sebelumnya dituntut – telah menjadi titik perbalahan berterusan dalam komuniti crypto.

Sehingga April 2019, peguam Tether mendedahkan bahawa USDT stablecoin sebenarnya disokong oleh “tunai dan setara tunai […] yang mewakili kira-kira 74 peratus daripada tawaran tertunggak semasa.”

Pelaburan Stablecoin dalam persekitaran kadar faedah yang jatuh

Lonjakan penerbitan stablecoin – nampaknya sebagai tindak balas terhadap permintaan – dapat dijelaskan oleh beberapa faktor. Pertama sekali, stablecoin boleh dibeli dengan mudah, tidak seperti banyak instrumen kewangan tradisional. Mereka sangat berguna sebagai lindung nilai di negara-negara yang mata wangnya saat ini melemahkan secara mendadak berbanding dolar. Selain itu, dalam persekitaran ekonomi semasa kadar faedah yang jatuh, stablecoin berpotensi menjana lebih banyak pendapatan bagi pemegang daripada simpanan fiat.

Bulan ini, A.S.. Pemotongan Rizab Persekutuan kadar faedah hampir kepada sifar dalam usaha mengurangkan kesan pandemi coronavirus (COVID-19) terhadap ekonomi. Langkah ini berkaitan dengan beberapa sebab, termasuk hasil AS yang sebenar, seperti yang diukur oleh “Hasil Rata-Rata Jangka Panjang Inflasi Perbendaharaan,” telah kembali ke wilayah negatif setelah pemulihan singkat pada akhir bulan Mac.

Inflasi Perbendaharaan Diindeks Hasil Purata Jangka Panjang. Sumber: FRED

Untuk menggambarkan keadaan bagi pelabur, kadar simpanan terbaik yang ada pada masa ini, misalnya, dalam akaun bank PNC menggunakan Perakuan Deposit adalah 0.15 peratus selama 12 bulan dengan baki $ 25,000 ke atas.

Keadaannya lebih teruk lagi jika anda berada di negara-negara yang kini mempunyai kadar faedah negatif, seperti Switzerland dan Jepun.

Sebagai peraturan umum, bank pusat di seluruh dunia menjaga kadar faedah rendah untuk merangsang pelaburan, tetapi kos untuk melakukannya adalah bahawa orang terpaksa mengorbankan keuntungan untuk simpanan mereka.

Perakuan Deposit Kadar Tetap Bank PNC. Sumber: PNC

Untuk hasil sebenar, stablecoin nampaknya dapat menawarkan tawaran yang lebih baik. Pada 13 April, Program Perolehan OKEx menawarkan APY lebih daripada 0.8 peratus kepada pengguna yang memindahkan USDT mereka ke akaun simpanan OKEx.

Kadar penjimatan OKEx USDT. Sumber: OKEx Dapatkan

Menurut a lapor dari The Block dari akhir bulan Mac, walaupun dalam persekitaran semasa, semua penerbit stablecoin USD utama mengatakan bahawa mereka akan mengekalkan koin mereka 1: 1 dengan USD.

Kadar faedah pinjaman DeFi

Dalam dunia kewangan terdesentralisasi (DeFi), pendapatan berpotensi lebih ketara. Dilancarkan pada akhir tahun 2017, DAI adalah yang terbesar cryptcoin-collateralized stablecoin dan boleh dipinjamkan kepada pelabur melalui DeFi Protocol MakerDAO.

Sehingga 13 April, kadar faedah pinjaman DAI di dua pasaran wang terdesentralisasi terbesar yang ada, Compound dan dYdX, masing-masing adalah 2,66 peratus dan 0,456 peratus setiap data Defipulse.

Walau bagaimanapun, harga stablecoin yang dijamin dengan kripto terbukti lebih tidak menentu berbanding stablecoin lain semasa ketidakstabilan pasaran pertengahan Mac.

Kadar Pinjaman DAI 7 hari terakhir. Sumber: Defipulse

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map