Goldman Sachs, Novi Facebook dan Dolar Digital: Crypto News of the Week

OKEx Insights membentangkan lima berita kripto teratas dalam seminggu yang lalu.

Goldman Sachs memberitahu pelanggan bahawa Bitcoin bukan kelas aset

Goldman Sachs menjadi tuan rumah pra-rancangan panggilan nasihat pelaburan untuk pelanggan pada 27 Mei, di mana ia membincangkan Bitcoin dan cryptocurrency. Walaupun ada di industri ini mengharapkan kedudukan positif berikutan berita mengenai pelaburan Bitcoin Paul Tudor Jones dan peningkatan mendadak dalam pendedahan institusi yang dilihat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bank pelaburan multinasional melengkapkan BTC sebagai kelas aset tidak sah.

Dalam slaid bertajuk “Cryptocurrencies Termasuk Bitcoin Bukan Kelas Aset," Goldman Sachs mendakwa bahawa Bitcoin tidak memberikan aliran tunai atau pendapatan, gagal memberikan kepelbagaian dan bukan lindung nilai yang berkesan terhadap inflasi fiat, antara lain yang negatif.

Pengambilan utama

  • Komuniti Bitcoin pantas bertindak balas terhadap penerapan cryptocurrency Goldman Sachs di pasaran. Terutama yang perlu diperhatikan ialah Ketua Pegawai Strategi Coinshares Meltem Demirors yang mengingatkan bahawa bank pelaburan telah terlibat dalam pengubahan wang haram, walaupun terdapat dakwaan bahawa Bitcoin digunakan terutamanya untuk ini dan tujuan haram yang lain.
  • Memandangkan gelombang minat institusi dalam Bitcoin dan ruang cryptocurrency – yang tidak dijangka akan perlahan – sukar untuk mengambil serius pendapat Goldman Sachs mengenai BTC.

Facebook menjenamakan semula dompet Libra kepada Novi

Facebook diumumkan minggu ini bahawa anak syarikatnya yang bertanggungjawab untuk aplikasi dompet untuk projek mata wang digital Libra telah dijenamakan semula. Awalnya disebut Calibra, dompetnya sekarang akan disebut Novi.

Raksasa media sosial itu juga telah menjelaskan bahawa Novi akan memerlukan pengesahan pengenalan pelanggan-pelanggan (KYC) – sesuatu pengawal selia di Amerika Syarikat dan di tempat lain yang jelas akan menjadi keperluan mutlak untuk koin dan dompet itu dilancarkan kepada pengguna. Aplikasi ini akan mandiri, serta disatukan ke Facebook Messenger dan gergasi pesanan milik Facebook, WhatsApp.

Pengambilan utama

  • Usaha Facebook untuk menjenamakan semula Calibra ke Novi kemungkinan bertujuan menjauhkan dominasi yang dirasakan oleh syarikat itu terhadap projek Libra. Walaupun Facebook bertanggungjawab sepenuhnya terhadap Novi, Facebook telah meletakkan dirinya sebagai ahli Persatuan Libra – organisasi di belakang Libra.
  • Libra telah dikritik secara meluas oleh komuniti cryptocurrency kerana pemusatannya yang jelas, kebimbangan privasi dan kekurangan penentangan penapisan.

Dolar digital dicadangkan dalam kertas putih baru

Rangka kerja untuk mata wang digital bank pusat Amerika Syarikat (CBDC) telah dicadangkan oleh The Digital Dollar Project – kumpulan yang terdiri daripada mantan Pengerusi Suruhanjaya Perdagangan Berjangka Komoditi A.S. (CFTC) Chris Giancarlo, bekas Ketua Pegawai Inovasi CFTC Daniel Gorfine dan lain-lain.

Cadangan itu menyatakan bahawa mana-mana CBDC di A.S. tidak boleh berhadapan dengan pengguna – yang bermaksud bahawa ia harus mengekalkan sistem perbankan dua peringkat semasa, di mana Federal Reserve mengeluarkan dolar kepada bank. Pengguna kemudian dapat menyimpan dolar token mereka dalam dompet digital mereka sendiri – kemungkinan hanya aplikasi perbankan dalam talian mereka – sementara bank masih dapat menggunakan dana pelanggan tersebut untuk memberi pinjaman.

Pengambilan utama

  • A.S. akhirnya boleh berhenti menyeret peraturan mata wang digital dan CBDC dengan kertas putih baru yang meletakkan kerangka untuk dolar digital.
  • Oleh kerana China terus mempercepat pengembangan dan pelaksanaan CBDC sendiri, A.S. harus terus mengikuti jika ingin mempertahankan posisi Dollar sebagai mata wang rizab dunia.

Pelombong BTC 2009 memanggil Craig Wright

Ketika alamat Bitcoin era 2009 dihidupkan untuk pertama kalinya dalam 11 tahun pada 20 Mei 2020, pengguna Twitter Whale Alert mencetuskan kebimbangan bahawa pencipta Bitcoin, Satoshi Nakamoto, mungkin berada di belakang transaksi.

Anehnya, alamat Bitcoin di sebalik urus niaga 20 Mei didapati antara 16,000 alamat yang disahkan oleh saintis komputer Craig Steven Wright – yang mengaku sebagai Nakamoto sebenarnya – yang dikemukakan kepada mahkamah sebagai miliknya dalam pertikaian undang-undang yang sedang berlaku. Transaksi 20 Mei – walaupun mungkin dibuat secara rawak – secara efektif menolak dakwaan Wright bahawa dia memiliki alamat, tetapi tidak memiliki kunci peribadinya.

Walau bagaimanapun, entiti tanpa nama menerbitkan sebuah fail pada 25 Mei yang meninggalkan mesej langsung yang mendiskreditkan Wright. Pos itu mengesahkan secara digital kepemilikan 145 alamat Bitcoin, yang semuanya memegang Bitcoin dilombong pada tahun 2009 dan juga telah dituntut oleh Wright sebagai miliknya.

Memandangkan usia dan pegangan alamat yang dimaksud, ada kemungkinan alamat tersebut adalah milik Nakamoto, tetapi penyelidik blockchain dalam kedua-dua kes tersebut menyebut pola Patoshi tidak setuju.

Jalan-jalan utama

  • Sama ada alamat ini milik Nakamoto atau penambang awal rawak lain masih belum diketahui, tetapi bagaimanapun, Craig Wright telah diletakkan di tempat.
  • Oleh kerana Nakamoto diyakini memiliki lebih dari 1,1 juta Bitcoin, yang berpotensi dapat dijualnya pada bila-bila masa, spekulasi mengenai sentimen pasarnya yang kembali meningkat – bahkan sebagai penggiat industri tetap ragu-ragu.

Gemini mengintegrasikan aplikasi dengan Samsung Blockchain

Pada hari Khamis, pertukaran cryptocurrency yang berpangkalan di A.S. Gemini dan gergasi teknologi Samsung diumumkan perkongsian. Kedua-dua syarikat itu memperkenalkan Samsung Blockchain Wallet. Integrasi ini membolehkan pengguna aplikasi dompet Samsung di A.S. dan Kanada membeli, menjual dan memperdagangkan kripto melalui aplikasi mudah alih Gemini

Pengambilan utama

  • Walaupun penggunaan utama Bitcoin dan cryptocurrency lain belum menjadi kenyataan, perkongsian dengan syarikat teknologi seperti Samsung adalah contoh langkah penting untuk memberi akses kepada cryptocurrency di tangan semua orang.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional kripto. Ikuti Dapatan OKEx Twitter dan Telegram.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map