Data derivatif ETH menunjukkan ketidaktentuan menjelang peningkatan Ethereum 2.0

Kerjasama antara OKEx dan skew telah menjadikan data perdagangan derivatif ETH dapat diakses oleh orang ramai, menawarkan alat baru untuk mendapatkan pandangan yang lebih besar.

Walaupun Bitcoin (BTC) adalah peneraju pasaran de facto dalam ruang cryptocurrency, aset digital lain yang bertahan dari kitaran pasaran yang sukar dan rombakan peringkat adalah Ether (ETH). Di mana sebilangan besar aset digital hanya didorong oleh gembar-gembur pemasaran atau jatuh pada "wap" kategori, rangkaian Ethereum telah mempopularkan kebanyakan inovasi yang kita lihat di ruang crypto hari ini.

Sama ada pertukaran yang terdesentralisasi, pasaran wang automatik, organisasi autonomi atau mana-mana daripada beratus-ratus aplikasi terdesentralisasi yang dibina di rangkaian, Ethereum telah membuat teknologi blockchain dengan satu tangan lebih mudah diakses. Sebenarnya, rangkaian telah berperanan dalam melancarkan keseluruhan ceruk, seperti penawaran duit syiling (ICO / STO / IEO, dll.) Dan kewangan terdesentralisasi yang lebih baru-baru ini.

Oleh kerana jumlah nilai yang terkunci dalam rangkaian Ethereum terus meningkat dan pelancaran Ethereum 2.0 semakin hampir, minat di sekitar ETH secara semula jadi meningkat. Untuk memudahkan pedagang dan penganalisis, OKEx sekali lagi berkolaborasi dengan firma analitik skew untuk berkongsi data dari pasaran niaga hadapan ETH dan ETH.

Baru Papan pemuka OKEx Ether pada skew akan disiarkan hari ini, dan dalam artikel ini, kami akan membahas beberapa carta yang tersedia untuk peserta pasaran hasil daripada perkongsian ini. Untuk pengenalan yang lebih mendalam mengenai data derivatif OKEx, pembaca dapat melihat panduan kami ke papan pemuka derivatif Bitcoin.

Carta niaga hadapan dan opsyen OKEx ETH

Papan pemuka derivatif OKEx ETH pada skew mempunyai sejumlah 15 set data. Ini merangkumi carta untuk niaga hadapan ETH, pertukaran dan opsyen minat dan jumlah terbuka, pertukaran ETH vs harga spot, asas penggulungan tahunan niaga hadapan ETH, pilihan terbuka ETH dengan teguran, jumlah pilihan ETH teratas, dan banyak lagi.

Kami telah memilih beberapa set data yang tersedia untuk gambaran keseluruhan ini. Sekiranya anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai niaga hadapan dan opsyen, sila rujuk panduan kami mengenai derivatif crypto.

Jumlah dagangan hadapan dan pertukaran ETH 24jam. Sumber: miring

Berguna untuk rujukan pantas, carta ini menunjukkan jumlah dagangan untuk niaga hadapan dan pertukaran ETH (margined syiling dan penyelesaian USDT) di OKEx selama 24 jam terakhir. Dari carta di atas, kita dapat perhatikan bahawa pertukaran ETH-USDT adalah kontrak yang paling popular, merangkumi 28% daripada jumlah dagangan, diikuti oleh kontrak niaga hadapan ETH-USD, yang akan berakhir pada 25 Disember 2020.

Niaga hadapan dan pertukaran ETH – Jumlah dagangan harian dan minat terbuka. Sumber: miring

Carta penting lain untuk menilai aktiviti pasaran, minat terbuka di sini menunjukkan nilai kontrak terbuka, atau tidak tenteram – sedangkan jumlah menunjukkan nilai kontrak yang diperdagangkan. Minat terbuka yang meningkat menunjukkan kedudukan baru dibuka, sedangkan penurunan minat terbuka mungkin disebabkan oleh penutupan posisi – sama ada disebabkan oleh pengambilan untung, pembubaran atau tamat tempoh.

Jumlah pilihan ETH dan minat terbuka. Sumber: miring

Seperti carta volum niaga hadapan dan minat terbuka sebelumnya, carta ini menunjukkan metrik yang sama untuk pasaran pilihan ETH. Melihat kedua-duanya, terbukti dengan cepat bahawa niaga hadapan Ether lebih popular, tetapi pasaran opsyen juga mempunyai jumlah yang baik dan angka minat terbuka.

Asas bergulir tahunan ETH niaga hadapan. Sumber: miring

Carta berguna bagi penganalisis pasaran, asas niaga hadapan mewakili perbezaan antara harga spot dan harga hadapan aset pendasar. Sekiranya pasaran menaik, asasnya cenderung positif, kerana perdagangan niaga hadapan dengan harga yang lebih tinggi berbanding dengan pasaran spot. Dalam fasa penurunan, niaga hadapan dapat diperdagangkan lebih rendah daripada spot, menghantar dasar ke wilayah negatif.

Memandangkan korelasi mereka, asas niaga hadapan, pada waktu tertentu, adalah petunjuk jangkaan pasaran mengenai prestasi masa depan aset yang mendasari. Carta di atas menunjukkan bagaimana asas niaga hadapan ETH kebanyakannya positif dalam 30 hari terakhir, dengan penurunan sekejap, terutamanya pada separuh pertama bulan September.

Menariknya, penurunan ini sesuai dengan yang dilihat dalam carta di bawah ini Data niaga hadapan Bitcoin dari OKEx, yang juga terdapat di skew.

Bola hadapan berjangka tahunan BTC. Sumber: miring

Walaupun berkorelasi dengan jelas, kedua-dua carta menunjukkan bagaimana asas Ether jauh lebih tahan daripada Bitcoin dan cepat mengikuti penurunan harga. Ini menunjukkan bahawa keyakinan pasaran terhadap prestasi masa depan Ether relatif lebih lemah, dan mudah terguncang.

Opsyen ETH membuka minat secara mogok. Sumber: miring

Akhirnya, kita akan melihat pilihan minat terbuka oleh carta pemogokan ETH, yang mencerminkan penumpukan kedudukan (minat terbuka pada paksi-y) pada pelbagai titik harga (pada paksi-x). Selain daripada kenaikan minat terbuka di sekitar harga pasaran semasa (~ $ 350), carta di atas menunjukkan tumpuan minat terbuka yang besar pada kedua-dua bahagian tersebut. Kita dapat melihat kedudukan meningkat sekitar $ 600 dan lebih tinggi, serta sekitar $ 200 dan lebih rendah.

Pola ini, sampai tahap tertentu, menunjukkan bahawa pelaku pasaran tidak yakin dan tidak tegas mengenai prestasi masa depan yang mendasari – sentimen juga tercermin dalam carta asas di atas.

Dari perspektif asas, kekurangan keyakinan dan ketidakpastian ini boleh menjadi akibat daripada kemas kini Ethereum 2.0 yang akan datang. Tidak seperti peningkatan protokol kecil, peningkatan ini adalah yang utama dan akan memindahkan rangkaian Ethereum dari proof-of-work ke proof-of-stake. Memandangkan bagaimana keseluruhan ekosistem berjalan di rangkaian, tidak perlu dikatakan bahawa banyak peningkatan dalam peningkatan ini dan pelancarannya yang berjaya.

Dengan carta derivatif ETH ini kini tersedia untuk umum, kami berharap peserta pasaran dapat menggunakan data untuk pemahaman yang lebih baik mengenai pasaran ETH.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me