Blockchain Push China: Pandangan Dalam-dalam Dasar Kerajaan, Perusahaan dan Pelaburan

Bulan lalu, semasa mesyuarat tahunan China mengenai dasar nasional, blockchain adalah topik yang banyak dibincangkan. Pertemuan “Dua Sesi” China, juga dikenal sebagai “Lianghui,” dimulai pada 22 Mei, setelah ditunda dari bulan Mac kerana pandemi COVID-19.

Bagaimanapun, Lianghui merupakan peristiwa politik penting, menentukan bidang apa yang akan ditumpukan oleh dasar rasmi China pada tahun mendatang. Mesyuarat mengumpulkan lebih daripada 2,000 anggota Persidangan Perundingan Politik Rakyat China (CPPCC) dan Kongres Rakyat Nasional (NPC). Anggota mengemukakan cadangan semasa pertemuan, yang kemudian diringkaskan oleh Perdana Menteri Li Keqiang di Laporan Kerja, yang menyoroti keutamaan dasar dan matlamat ekonomi untuk China pada tahun akan datang.

Pada sesi tahun ini, pada 23 Mei, Jieqing Tan, Wakil NPC, mendesak China untuk mempercepat pembangunan blockchainnya dengan mencadangkan penubuhan dana pembangunan blockchain pimpinan kerajaan. Dana yang dicadangkan bertujuan untuk menyokong perusahaan blockchain yang menjanjikan, mendorong inovasi yang melibatkan teknologi dan berkembang blockchain unicorn dalam jangka masa panjang.

Tan selanjutnya menyarankan agar China memanfaatkan periode perencanaan “Lima Tahun Keempat belas” untuk menetapkan strategi blockchain nasional untuk negara itu. Dari menetapkan standard teknologi blockchain di tingkat bawah, diikuti dengan aplikasi industri tingkat menengah, strategi ini akan terdiri dari sistem teknologi, industri dan peraturan tiga dimensi.

Sejak Presiden Xi Jinping tolak pada pengembangan blockchain bermula pada musim gugur yang lalu, blockchain telah mendapat daya tarikan yang signifikan di China. OKEx Insights melihat lebih dekat keadaan teknologi terkini – dan ekosistem yang berkembang di sekitarnya – di China.

Lonjakan dasar blockchain

Sehingga April 2020, a lapor dari gergasi perundingan China, CCID menunjukkan bahawa China telah muncul sebagai peneraju dunia dalam pelaksanaan dasar blockchain. Dengan 267 dasar yang berkaitan dengan blockchain pada akhir 2019, di peringkat negeri dan tempatan, CCID melaporkan bahawa China akaun untuk 45 peratus daripada semua dasar yang diketuai oleh kerajaan yang melibatkan teknologi. Dari 2016-2019, terdapat sejumlah 29 polisi berkaitan blockchain yang diumumkan oleh pihak berkuasa nasional di China, dengan 17 daripadanya dinyatakan pada tahun 2019 sahaja.

Dengan 13 polisi blockchain di bawahnya seperti tahun lalu, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat (MIIT) China adalah pemain pemerintah yang paling aktif di ruang ini, diikuti oleh Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara (NDRC) dengan 4 polisi.

Seperti apa dasar blockchain China?

The enakmen undang-undang nasional mengenai kriptografi pada 1 Januari 2020 adalah dianggap secara meluas sebagai salah satu polisi pengawalseliaan yang berkaitan dengan blockchain yang paling ketara sehingga kini. Mengikut Jawatankuasa Perlembagaan dan Undang-undang NPC, undang-undang menyeragamkan aplikasi dan pengurusan kriptografi dan mendorong amalan terbaik dalam mengembangkan perniagaan yang berkaitan dengan kriptografi.

Undang-undang ini juga mencakup seperangkat peraturan tentang salah laku yang melibatkan kriptografi. Sebagai contoh, menjelaskan bagaimana sistem perundangan bertindak balas terhadap orang yang mencuri maklumat yang dienkripsi orang lain dan melakukan peretasan haram.

Kerajaan China juga berusaha untuk menetapkan standard blockchain di seluruh negara. Pada bulan April tahun ini, MIIT dikeluarkan “Pemberitahuan Umum mengenai Pembentukan Jawatankuasa Teknikal Standardisasi Teknologi Blockchain dan Ledger Nasional.” Diketuai oleh naib menteri MIIT, Chen Zhaoxiong, jawatankuasa teknikal akan terdiri daripada 71 profesional dari organisasi politik, industri, akademik dan penyelidikan.

Dari segi bilangan polisi blockchain diumumkan oleh pemerintah wilayah dan perbandaran, ibu kota China, mungkin mengejutkan, tidak memimpin. Sebaliknya, wilayah pesisir Guangdong mempunyai kebijakan blockchain paling banyak di antara semua wilayah lain di negara ini, dengan Beijing di tempat kelima, sejauh ini menyaksikan 15 polisi rasmi diumumkan.

Dasar blockchain diumumkan di China oleh pemerintah kota dan wilayah. Sumber: CCID, Wawasan OKEx

Blockchain dalam perniagaan

Sehingga 2019, terdapat 1,006 syarikat blockchain di China, 338 daripadanya – atau 33,6 peratus – berpusat di Beijing, menurut laporan CCID. Beijing diikuti oleh 254 di Guangdong dan 122 di Shanghai. Di antara syarikat blockchain, kebanyakannya adalah aplikasi kewangan, diikuti oleh rantaian bekalan, perkhidmatan kerajaan dan penjejakan invois.

Dengan melihat lebih mendalam mengenai aplikasi kewangan blockchain di China, perusahaan kebanyakan tertumpu pada pembiayaan rantaian bekalan (36 persen), pengiriman wang merentas sempadan (16 peratus) dan kewangan perdagangan (14 peratus).

Aplikasi kewangan blockchain di China, 2012-2019. Sumber: CCID, Wawasan OKEx Aplikasi kewangan blockchain di China, menunjukkan kes penggunaan. Sumber: CCID, Pusat Inovasi Denmark Shanghai, Dapatan OKEx

Aly Madhavji, rakan pengurusan Dana Pengasas Blockchain, memberitahu OKEx Insights dalam komen minggu ini bahawa dia percaya bahawa China telah mendapat kelebihan berbanding Amerika Syarikat dalam perlumbaan pembangunan blockchain. Dia menyalahkan peraturan A.S. mengenai teknologi baru yang muncul kerana ketinggalan:

“China telah melihat peningkatan yang besar dalam pelaburan teknologi blockchain berikut banyak percubaan yang berjaya di seluruh sektor termasuk rantaian bekalan, insurans, dan kewangan. Sebaliknya, kita telah melihat peraturan di Amerika Syarikat terus menghalang inovasi yang disediakan oleh blockchain.

Pada masa yang sama, sokongan Presiden Xi Jinping untuk China menjadi pemimpin dalam blockchain telah mendorong minat yang meluas dalam teknologi termasuk penciptaan Blockchain Service Network (BSN) China. ”

Rangkaian Perkhidmatan Blockchain – blockchain nasional?

The Rangkaian Perkhidmatan berasaskan Blockchain (BSN) dilancarkan pada Oktober 2019 dan dimaksudkan untuk berfungsi sebagai landasan untuk infrastruktur blockchain dalam strategi blockchain nasional China. BSN ialah inisiatif bersama Pusat Maklumat Negeri (SIC) dan perusahaan yang dikendalikan oleh negara seperti China Mobile dan China UnionPay.

Uji beta infrastruktur bermula antara Oktober 2019 dan Mac 2020. Ia pertama kali diujicobakan di Hangzhou, mengumpulkan lebih daripada 2,000 pemaju untuk membina aplikasi yang berkaitan dengan amal awam, logistik produk dan penjejakan invois elektronik. Selepas fasa ujian beta, pada 25 April, pemaju BSN diumumkan pelancaran rasmi rangkaian untuk penggunaan komersial global.

Shan Zhiguang, ketua BSN Development Alliance, menyatakan dalam pengumuman bahawa rangkaian itu kini mempunyai 128 simpul bandar awam dengan lapan daripadanya tersebar di enam benua. Perikatan meramalkan bahawa node bandar awam BSN akan mencapai sekurang-kurangnya 200 pada akhir tahun 2020.

Pembangun BSN juga menyatakan bahawa teknologi tersebut telah dirancang untuk menyokong kerangka kerja blockchain yang popular seperti Hyperledger Fabric dan Baidu’s XuperChain.

Pencipta BSN menyatakan keyakinan bahawa rangkaian akan menarik pemaju aplikasi terdesentralisasi (DApp), memandangkan apa yang mereka tuntut jauh lebih rendah – hingga 20 peratus – kos operasi daripada “perkhidmatan awan blockchain tradisional.”

Tawaran blockchain beralih dari AS ke China

Sejak empat tahun kebelakangan ini, terdapat pergeseran drastik dalam bahagian tawaran blockchain yang berpindah ke China, menurut laporan CB Insights 2020 mengenai landskap blockchain global. Walaupun syarikat yang berpangkalan di China hanya menuntut 2 persen dari penawaran berkaitan dengan blockchain pada tahun 2015, pada tahun 2019, jumlah itu telah meningkat menjadi 22 persen. Sebaliknya, syarikat yang berpangkalan di A.S. mengalami penurunan 20 peratus dalam tempoh yang sama – dari menuntut 51 peratus daripada semua tawaran blockchain global hingga 31 peratus.

Kenaikan China dari segi tawaran blockchain juga selaras dengan penemuan Crypto M ke-2 PwC&A dan Laporan Pengumpulan Dana, diterbitkan pada bulan April 2020. PwC melaporkan bahawa pada tahun 2019, penggalangan dana crypto dan penggabungan dan pengambilalihan (M&A) tawaran beralih dari Amerika ke Asia dan EMEA.

Bahagian aktiviti urus niaga global yang berkaitan dengan blockchain, 2015- 2019. Sumber: CB Insights, OKEx Insights

Pembiayaan dan pelaburan

China telah muncul sebagai wilayah yang dominan dalam hal pengembangan blockchain dan berurusan dengan latar belakang pelaburan blockchain global yang jatuh pada tahun 2019.

Pembiayaan global untuk pembangunan blockchain oleh firma modal teroka berjumlah kepada $ 2.79 bilion pada 2019, penurunan 34.5 peratus berbanding 2018, lapor CB Insights. China juga mengalami sentimen pelaburan menurun pada tahun 2019, dengan pelaburan blockchain domestiknya (dari semua jenis) jatuh lebih dari 40 peratus – dari 41.25 bilion yuan (sekitar $ 5.8 bilion) pada tahun 2018 kepada 24.43 bilion yuan (sekitar $ 3.4 bilion) pada tahun 2019 – menurut laporan dari Data Badak.

Terbukti, pelabur institusi lebih berhati-hati dalam membuat pelaburan blockchain di China, seperti yang tercermin dari penurunan tajam dalam jumlah transaksi pembiayaan blockchain, yang menunjukkan penurunan 59 persen pada 2019.

Pelaburan blockchain oleh perusahaan China di China (2014-2019), Sumber: Data Badak

Salah satu penjelasan yang mungkin untuk penurunan pelaburan blockchain domestik di China adalah berkaitan dengan fakta bahawa perusahaan China terus melabur dalam blockchain di luar negara. Laporan Rhino Data menunjukkan bahawa jumlah perusahaan China yang melabur dalam projek blockchain asing hanya mengalami sedikit penurunan pada tahun 2019.

Walaupun terdapat penurunan baru-baru ini dalam pelaburan berkaitan blockchain di China, firma penyelidikan pasaran IDC meramalkan dalam laporan November 2019 bahawa perbelanjaan China untuk teknologi blockchain akan melepasi $ 2 bilion pada tahun 2023, dengan kadar pertumbuhan tahunan gabungan sebanyak 65.7 peratus dari 2018-2023.

Pelaburan blockchain oleh syarikat China di luar China (2014-2019), Sumber: Data Badak

Memperoleh kelebihan dengan blockchain

Semasa sesi ketiga Jawatankuasa Nasional ke-13 CPPCC, sebahagian daripada pertemuan Dua Sesi tahunan yang diadakan pada akhir bulan lalu, Charles Li, ketua eksekutif Bursa Saham Hong Kong, memberi tahu pengawal selia mengenai blockchain. Li tertekan bahawa China dapat memanfaatkan teknologi blockchain, kecerdasan buatan (AI) dan data besar untuk mengatasi masa lalu ekonomi utama lain:

“China berpeluang menggunakan data besar untuk memimpin ekonomi lain. Di satu pihak, China lebih digital, lebih berasaskan Internet, dan lebih mampu menggunakan teknologi baru seperti kecerdasan buatan, blockchain dan data besar daripada negara lain. “

Dalam pidatonya, Li merujuk “Pendapat” penyataan bahawa Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China dan Dewan Negara telah menerbitkan pada akhir Mac. Li mendakwa bahawa pernyataan “untuk pertama kalinya memasukkan data secara eksplisit ke dalam faktor pengeluaran.” Teks pemerintah memang memfokuskan pada “perkongsian data pemerintah secara terbuka”, menyeragamkan pengurusan data dan meningkatkan keselamatan data.

Pembayaran digital dan DCEP

Kepimpinan China dalam pembayaran digital telah meletakkan asas yang kuat untuk memajukan ekonomi digital – di mana blockchain berpotensi lebih banyak digabungkan. Sehingga Mei 2020, China teratas nilai transaksi global dalam pembayaran digital, dengan transaksi $ 1.9 trilion – hampir dua kali ganda daripada A.S. dengan $ 895 bilion. Menurut Statista, China juga diperingkat pertama dalam penembusan pengguna di segmen titik penjualan mudah alih pada tahun 2019, menunjukkan bahawa 35.2 peratus daripada semua transaksi di tempat penjualan diproses melalui aplikasi telefon pintar di China.

Penembusan pengguna di segmen titik jualan mudah alih pada tahun 2019. Sumber: Statista

Dari segi memasukkan blockchain ke dalam sektor pembayaran digital, ekonomi dunia mengawasi mata wang digital bank pusat (CBDC) yang dicadangkan China, Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital (DCEP). DCEP pertama kali diperkenalkan kepada umum pada bulan Mac 2018 oleh Zhou Xiaochuan, mantan gabenor Bank Rakyat China, bank pusat China.

DCEP adalah sistem untuk menyebarkan yuan digital dan dirancang untuk menjadi dua peringkat, di mana tahap pertama digunakan oleh PBoC dan bank perdagangan dan tahap kedua digunakan oleh bank perdagangan dan masyarakat umum. Pada bulan April 2020, PBoC memulakan percubaan percubaan DCEP di Xiong’an, dengan rangkaian makanan segera A.S. McDonald’s, Subway dan Starbucks dinamakan dalam senarai peserta juruterbang.

Garis masa DCEP China. Sumber: laman web PBoC, Xinhua News Agency, CICC Research, KWM.com, OKEx Insights

Perlu diingat bahawa, menurut beberapa pakar, DCEP tidak semestinya menggunakan teknologi blockchain – atau tidak dengan cara teknologi itu difahami secara umum. Profesor Universiti Teknologi dan Perniagaan Chongqing, Changyong Liu, sebelumnya mengatakan kepada OKEx Insights bahawa “DCEP tidak sesuai dengan kegilaan blockchain global.” Dia seterusnya menyatakan:

“DCEP terutamanya merupakan transformasi teknikal, ia tidak mengubah sifat RMB dan sistem pengawalseliaan yang berkaitan, oleh itu, DCEP tidak akan memberikan banyak kemudahan kepada industri blockchain atau industri cryptocurrency semasa.”

Yang mendalam analisis DCEP oleh ketua ekonom HashKey Group menyatakan bahawa lejarnya semestinya akan terpusat, seperti semua projek CBDC yang dicadangkan, menjadikannya “blockchain” terdegradasi “dengan hanya satu node.”

Dari segi persaingan global, A.S. juga mengejar CBDC sendiri, walaupun dolar digital masih dalam fasa perancangan dan reka bentuk. Baru minggu lalu, sebuah kumpulan yang diketuai oleh bekas pengawal selia A.S. menerbitkan sebuah kertas putih untuk cadangan CBDC A.S. – sistem berpusat yang serupa, yang terdiri daripada dua peringkat, yang digabungkan dengan wang yang akan menggunakan beberapa elemen teknologi blockchain.

Blockchain tidak termasuk dalam ringkasan tahunan kerajaan China

Walaupun terdapat desakan aktif di kalangan badan pemerintah China – belum lagi perusahaan dan pelabur – untuk mengembangkan dan melaksanakan dasar yang berkaitan dengan blockchain, teknologi itu sendiri belum menjadi keutamaan negara. Teknologi blockchain tidak masuk ke dalam agenda tahun ini Laporan Kerja – Ringkasan mesyuarat Dua Sesi yang menetapkan keutamaan untuk tahun yang akan datang.

Ini menunjukkan bahawa, sebagai teknologi yang baru muncul, blockchain itu sendiri belum termasuk dalam inisiatif teras kerajaan China – sekurang-kurangnya tidak tahun ini. Bukannya sebagai industri yang berdiri sendiri, blockchain terbukti oleh pemerintah China sebagai alat atau teknologi untuk meningkatkan kecekapan di bidang-bidang, seperti rantaian bekalan, yang mereka sendiri dapat dianggap sebagai keutamaan nasional.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto. Ikuti Wawasan OKEx pada dan Telegram.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me