Bitmain menyelesaikan pertikaian undang-undang, pelombong Ethereum ASIC baru dilancarkan

Gambaran keseluruhan mingguan berita blockchain dan cryptocurrency dari China dan Hong Kong

Gambar Watch Market China

Perlombongan cryptocurrency telah menjadi tumpuan utama minggu ini di China dan Hong Kong. Pertikaian undang-undang yang berpanjangan antara pengasas bersama Bitmain Jihan Wu dan Micree Zhan telah mencapai penyelesaian yang melibatkan pembelian $ 600 juta saham ekuiti Wu di Bitmain.

Dalam berita berkaitan perlombongan lain, Chris Zhu dari INBTC berkongsi tiga ramalannya mengenai industri perlombongan crypto untuk lima tahun akan datang. Sementara itu, persaingan perlombongan Ethereum semakin meningkat minggu ini ketika Linzhi Inc. mula melancarkan model perlombongan terbarunya, Phoenix.

Inilah semua yang mungkin anda terlepas dari kisah-kisah ini, dan banyak lagi, dalam edisi minggu ini dari Market Market Watch OKEx Insights.

Pertempuran undang-undang Bitmain mencapai penyelesaian $ 600 juta

Telah dilapor bahawa pengasas bersama Bitmain Jihan Wu dan Micree Zhan telah mencapai penyelesaian sebanyak $ 600 juta setelah pertikaian undang-undang yang berpanjangan mengenai kawalan syarikat perlombongan cryptocurrency yang terkenal. Sebagai sebahagian daripada penyelesaian, Wu akan mengundurkan diri dari pengurusan Bitmain. Dia akan mengambil alih kolam perlombongan BTC.com dan pusat perlombongan luar negara Bitmain. Zhan, sebaliknya, akan mengambil alih kolam perlombongan Antpool dan ladang perlombongan Bitmain di China.

Perubahan struktur memerlukan pembelian saham Wu dalam Bitmain bernilai $ 600 juta, yang mana Zhan akan menggadaikan sahamnya untuk sementara waktu. Menurut Sequoia Capital, orang tengah dalam perselisihan, syarat-syarat semasa perjanjian tersebut diharapkan dapat disahkan pada mesyuarat pemegang saham Bitmain yang akan datang pada 28 Disember. Sebagai sebahagian daripada penyelesaian itu, Zhan berhasrat untuk menyelesaikan tawaran awam awal untuk Bitmain di Amerika Syarikat sebelum akhir tahun 2022.

Pengambilan utama

  • Bitmain mungkin perlu melancarkan model perlombongan baru untuk membiayai penyelesaian.
  • IPO yang berjaya dapat mengurangkan masalah kecairan daripada pelabur Bitmain.

Pengasas INBTC menggariskan tiga trend perlombongan crypto

Chris Zhu, pengasas kolam perlombongan yang berpangkalan di China INBTC, dikongsi ramalannya untuk industri perlombongan dalam lima tahun akan datang. Dia menggariskan tiga trend utama:

  1. Industri perlombongan crypto akan dikuasai oleh institusi, yang bermaksud pelombong runcit cenderung untuk bertahan.
  2. Industri perlombongan crypto akan diatur – dari segi percukaian, audit dan pengesahan.
  3. Penyedia tenaga akan menguasai bahagian penawaran dan permintaan dari perlombongan crypto, sementara China akan tetap menjadi "optimum" tempat untuk pelombong crypto untuk meneruskan perniagaan mereka.

Pengambilan kunci

  • Sebanyak 70% syarikat perlombongan crypto di China adalah dikawal selia. Ladang perlombongan di China perlu mematuhi peraturan dari Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara.

Linzhi Inc. melancarkan pelombong Ethereum ASIC baru

Linzhi Inc. sebuah syarikat perlombongan crypto yang berpangkalan di China, telah dimulakan melancarkan pelombong Ethereum ASIC baru, yang digelar Phoenix. Menurut a demo dilancarkan oleh kumpulan F2, Phoenix mengatasi penambang A10 Pro ETH Innosilicon, dari segi kuasa pemprosesan dan kecekapan tenaga.

Pengambilan kunci

  • Walaupun Ethereum sedang menjalani peralihan dari proof-of-work ke proof-of-stake, Phoenix akan memerlukan sejumlah besar memori atau komponen aftermarket. Jika tidak, mesin perlombongan akan menjadi usang selepas Fasa 1.5 Ethereum 2.0.

Bank Dunia memberi amaran kepada China agar tidak segera menarik balik rangsangan

Sudah menjadi minggu yang tidak stabil untuk pasaran saham di Hong Kong dan China. Pada masa akhbar, Shanghai SE Composite dan CSI 300 kini diperdagangkan pada 3,385 dan 5,014 – dengan kenaikan mingguan masing-masing 0,54% dan 1,21%. Di Hong Kong, Indeks Hang Seng turun 0.84% ​​minggu ini dan kini berada di 26.238.

Sudah menjadi minggu yang tidak stabil untuk indeks ekuiti utama di China dan Hong Kong. Sumber: Ekonomi Perdagangan, Investing.com

Dalam kemas kini ekonomi terkini di China, Bank Dunia kata bahawa China harus mengekalkan dasar monetari yang akomodatif dan mengelakkannya "penguncupan yang ketara" dalam dasar fiskal pada tahun 2021 untuk memastikan pemulihan ekonominya berada di landasan yang betul.

Pengambilan utama

  • Risiko terbesar untuk pemulihan ekonomi China adalah kebangkitan coronavirus tahun depan.
  • Peningkatan pelaburan dari sektor swasta dan perbelanjaan isi rumah yang lebih tinggi mungkin menjadi pemacu utama pertumbuhan ekonomi China tahun depan.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map