Bagaimana jumlah pertukaran terpusat menggambarkan kitaran boom-and-bust DeFi

Dengan data yang diberikan oleh Kaiko, OKEx Insights mengkaji kitaran boom-and-bust DeFi pada tahun 2020.

Ketika 2020 hampir selesai, sektor kewangan terdesentralisasi terbukti menjadi salah satu segmen terpanas industri blockchain dan cryptocurrency tahun ini.

Penanaman hasil DeFi – proses mengunci aset kripto sebagai balasan untuk hadiah token – meletup sepanjang musim panas ketika berjuta-juta dolar mengalir ke semua jenis protokol, tetapi pasaran dengan cepat menjadi sejuk apabila hasil yang sangat tinggi hilang pada bulan September. Selepas gelembung meletup, banyak harga token DeFi teratas mencatatkan kerugian besar pada bulan berikutnya.

Namun, sebahagiannya disebabkan oleh kenaikan harga BTC dan antisipasi untuk pelancaran Fasa 0 Ethereum 2.0 pada 1 Disember, optimisme di sekitar DeFi telah pulih – dan begitu juga dengan harga token DeFi.

Sementara itu, pertukaran terpusat seperti OKEx juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan populariti projek DeFi, kerana banyak pertukaran dengan cepat menyenaraikan token DeFi baru. Menurut Laporan Mikrostruktur OKEx pada Ogos, token DeFi menyumbang hanya 19% daripada jumlah dagangan spot OKEx. Jumlah ini melonjak menjadi 25% pada bulan September.

Dengan data yang disediakan oleh firma analitik blockchain Kaiko, OKEx Insights menganalisis beberapa token DeFi yang diperdagangkan di bursa terpusat dalam usaha untuk menyediakan peserta pasaran dengan perspektif yang berbeza mengenai perubahan selera untuk token tersebut dari masa ke masa. 10 token yang diperiksa adalah:

 • Pengimbang (BAL)
 • Kompaun (KOMP)
 • Keluk (CRV)
 • Rangkaian Kyber (KNC)
 • Pautan Rantai (LINK)
 • MATAHARI
 • Pertukaran Sushi (SUSHI)
 • Uniswap (UNI)
 • yearn.finance (YFI)
 • DFI.money (YFII)

Kitaran DeFi, sepintas lalu

Beberapa peristiwa terpenting yang berlaku di sektor DeFi tahun ini termasuk:

 • Pelancaran token tadbir urus yearn.finance, YFI, pada pertengahan Julai
 • Pelancaran Curve dan token tadbir urusnya, CRV, pada 13 Ogos
 • Serangan vampir SushiSwap terhadap protokol pertukaran desentralisasi Uniswap dengan menambahkan token SUSHI sebagai insentif untuk penyedia kecairan pada 28 Ogos.
 • Tanda pemerintahan Uniswap mengenai token pemerintahannya, UNI, kepada masyarakatnya pada 17 September

Nilai keseluruhan yang terkunci dalam desentralisasi – yang hanya menunjukkan jumlah keseluruhan modal yang tersimpan dalam kontrak pintar DeFi – melonjak dari $ 1 bilion pada awal bulan Julai menjadi $ 9,75 bilion pada awal bulan September, yang merupakan puncak ledakan pasaran baru-baru ini. Pada 2 September, yuran transaksi Ethereum diturunkan ke paras tertinggi sepanjang masa, rata-rata, 0,032 ETH setiap transaksi (bernilai sekitar $ 15 pada masa itu). TVL di DeFi kemudian menyaksikan penurunan semula terbesar, jatuh dari paras tertinggi $ 9,75 bilion menjadi $ 7,79 bilion dalam jangka masa hanya empat hari pada awal September.

Produk TVL dalam DeFi terus meningkat lebih tinggi, walaupun terdapat pelbagai rintangan. Sumber: Denyutan DeFi

Penghijrahan dari protokol DeFi pada bulan September datang pada saat pasaran tradisional dan cryptocurrency dilanda teruk. Ini diterjemahkan kepada penjualan token DeFi, yang mendorong harga mereka turun lebih jauh. Walau bagaimanapun, jumlah nilai terkunci telah kembali meningkat sejak itu, dengan pelbagai liku-liku. Begitu juga, jumlah kapitalisasi pasaran semua projek DeFi secara amnya meningkat pada bulan November – walaupun, angka ini masih belum pulih dari paras tertinggi sepanjang 2 September $ 19.55 bilion.

Dengan harga BTC menjunam hampir 10%, dari $ 11,500 hingga $ 10,000, pada 3 September, tidak menghairankan bahawa gelembung DeFi akhirnya akan meletup. Hasil yang sangat tinggi menjadi pupus berikutan kejatuhan harga token, dan hasil pertanian hasil secara beransur-ansur turun ke tahap yang lebih sesuai dengan tahap berisiko tinggi. BTC memperoleh semula $ 11,500 setelah 40 hari, tetapi token DeFi secara amnya mengalami penurunan yang lama dan tidak pulih sehingga awal November.

Permodalan pasaran DeFi masih belum pulih dari puncaknya pada 2 September. Sumber: CoinGecko

Jumlah dagangan menunjukkan perubahan pilihan pengguna pertukaran

Ledakan DeFi pada musim panas dan awal musim gugur menjadikan pengguna bursa terpusat ingin membina atau melindungi pendedahan DeFi mereka. Pada akhir bulan September, OKEx telah menyenaraikan 50 token DeFi di platform, menawarkan pertukaran margin dengan duit syiling untuk lapan token DeFi ini dan pertukaran margin-USDT untuk 27 daripadanya – walaupun beberapa pertukaran tidak dilancarkan tepat pada waktunya untuk mencapai puncaknya akhir Ogos dan awal September.

OKEx Insights meneliti 10 pertukaran token DeFi bervolume tinggi menggunakan data dari Kaiko. Jumlah pertukaran menunjukkan bahawa selera pengguna pertukaran untuk memperdagangkan token DeFi dan token hasil yang baru dibuat sangat bersemangat, paling tidak.

Sebelum bulan September, pemimpin lama DeFi dengan kapitalisasi pasaran, LINK, menguasai hingga 80% jumlah dagangan dari 10 token yang dipilih. Kedatangan pertukaran berterusan SUSHI di OKEx mula memakan sebahagian daripada penguasaan LINK. Menjelang 6 September, jumlah perdagangan pertukaran berterusan SUSHI telah meningkat menjadi $ 10 juta, mengambil bahagian 10% dari penguasaan LINK. Pertumbuhan selanjutnya dalam jumlah perdagangan DeFi berterusan pada minggu berikutnya, dengan jumlah dagangan swap YFII dan YFI masing-masing mencapai $ 51 juta dan $ 28 juta, pada 12 September. Akibatnya, jumlah dagangan LINK turun dengan cepat, dengan dominasi jatuh di bawah 25%.

Penyenaraian pertukaran berterusan UNI di OKEx adalah kemuncak berikutnya pada bulan September, yang mendorong peningkatan jumlah dagangan yang ketara di bursa. UNI menyaksikan jumlah pertukaran berterusan $ 183 juta pada hari kedua perdagangan, merangkumi 70% daripada jumlah intraday dari 10 token terpilih – perbezaan besar dari semangat pasaran untuk SUSHI. Populariti UNI dipertahankan hingga pertengahan Oktober, ketika jumlah dagangan dibalik lagi oleh LINK dan, seterusnya, semangat pedagang untuk UNI dengan cepat merosot.

Selain itu, kami memerhatikan bahawa jumlah pertukaran DeFi secara keseluruhan turun dengan mendadak pada separuh kedua bulan Oktober kerana penurunan harga token DeFi yang berterusan, YFI dan YFII memperoleh bahagian yang lebih besar dari jumlah keseluruhan, kerana turun naik yang luar biasa. YFI, misalnya, turun dari paras tertinggi dari $ 40,000 hingga $ 8,000 dalam masa lebih kurang 50 hari. Semasa kemerosotan ini, para peserta pasaran menjauhkan diri dari memperdagangkan token DeFi.

Harga keluar dari token DeFi baru ini bermula pada 5 November, ketika harga BTC naik dari $ 14,000 menjadi hampir $ 16,000. Harga UNI pulih 14% pada tarikh tersebut, setelah turun ke serendah $ 1.80. Sejak itu, harga token DeFi mengikuti kenaikan mendadak BTC dan banyak daripadanya mengatasi BTC pada bulan November.

Volume perdagangan swap token DeFi meningkat tajam pada pertengahan September dengan pelancaran UNI, dan kembali pulih pada awal November. Sumber: Kaiko, OKEx

Dari segi jumlah perdagangan pertukaran, peratusan LINK dari jumlah keseluruhan DeFi sekali lagi menurun – YFI, misalnya, pulih dari $ 15 juta pada 1 November menjadi 97 juta dolar pada 18 November. Sementara itu, token DeFi lain, sementara itu, juga menunjukkan peningkatan yang ketara dalam jumlah dagangan swap.

Perubahan dalam bahagian perdagangan LINK dalam jumlah besar mencerminkan minat pasaran terhadap token DeFi baru. Sumber: Kaiko, OKEx

Semasa meneliti jumlah yang digambarkan di atas, satu kelebihan yang dapat kita lihat ialah 7 November, yang merupakan hari perdagangan yang sangat berat – dengan jumlah YFI, YFII dan LINK pada tahap tertinggi dalam dua setengah bulan. Ini bertepatan dengan hari Joe Biden menjadi presiden terpilih, seperti yang disepakati secara meluas, di Amerika Syarikat. Acara ini mencetuskan ledakan perdagangan di bursa terpusat yang tidak dilihat pada bursa terdesentralisasi seperti Uniswap. YFI membuat pergerakan yang sangat tidak menentu pada hari itu, meningkat dari $ 11,800 ke paras tertinggi $ 17,500 sebelum menutup sekitar $ 14,000. Namun, pada waktu yang sama, BTC turun hampir 5% dalam sehari, dengan kenaikan harga 9%.

Satu lagi pemerhatian yang menarik adalah bahawa satu minggu sebelum Uniswap menamatkan fasa pertama perlombongan kecairan pada 17 November, jumlah SUSHI meningkat dengan pesat. Purata jumlah harian untuk SUSHI selepas 12 November melonjak dari kurang dari $ 10 juta menjadi lebih dari $ 20 juta, menunjukkan bahawa peserta pasaran melihat berakhirnya ganjaran UNI sebagai peristiwa positif bagi SUSHI. Ketika datang ke pertukaran terdesentralisasi, sentimen ini lebih jelas tercermin dalam perubahan TVL di DeFi – iaitu, penyedia kecairan memindahkan dana mereka dari Uniswap ke SushiSwap atau projek hasil hasil lain.

Pertukaran terpusat mendapat keuntungan dari latar udara Uniswap

Tangkapan udara Uniswap sebanyak 400 UNI (bernilai $ 1,200 pada masa itu) mencipta gelombang sentimen FOMO pada 17 September, kerana semua orang ingin mendapatkan hadiah UNI mereka. Sejurus selepas itu, sejumlah pertukaran terpusat segera menyenaraikan UNI. OKEx bahkan menawarkan sekumpulan alat lengkap untuk berdagang UNI – termasuk perdagangan spot, perdagangan margin, perdagangan swap dan pertukaran kekal marginal syiling. Jumlah dagangan UNI mencapai tahap yang sangat tinggi di bursa terpusat.

Kegilaan runcit pada hari kedua pelancaran melipatgandakan harga UNI dan meningkatkan jumlah perdagangan spotnya menjadi 284 juta UNI, atau sekitar $ 2 bilion, di tujuh pertukaran terpilih, setiap data dari Kaiko. Pada hari itu, jumlah spot UNI di OKEx adalah 1.2x daripada jumlah dagangan spot BTC. Pada Binance, jumlah ini ialah 2.11x. Ini adalah jumlah yang sangat mengagumkan untuk altcoin, dan ia memenuhi permintaan untuk token tadbir urus pertukaran yang terdesentralisasi di pasaran.

Walaupun penyenaraian UNI menyumbang kepada jumlah dagangan yang sangat tinggi untuk pertukaran terpusat, jumlah kegilaan hanya berlangsung selama seminggu. Sejak 26 September, jumlah dagangan spot UNI turun dengan mendadak. Peningkatan dalam jumlah dagangan berlaku selepas 5 November, tetapi masih jauh dari minggu pertama perdagangan.

Walaupun UNI telah disenaraikan untuk jangka waktu terpendek di bursa terpusat di antara 10 syiling yang diperiksa, trend dan volum harga menunjukkan kitaran khas untuk token DeFi – iaitu, kenaikan pesat untuk penyejukan secara beransur-ansur, diikuti dengan pemulihan yang wajar . Hanya dalam dua bulan, UNI telah melalui kitaran ini.

CEX mendapat keuntungan daripada jumlah besar UNI pada pertengahan September. Sumber: Kaiko, OKEx

Pertukaran terpusat menyediakan DeFi dengan alat lindung nilai dan tempat keluar tunai

Semasa membandingkan perubahan dalam jumlah dagangan antara perdagangan spot UNI dan pertukaran berterusan di OKEx, kami memerhatikan bahawa volumnya banyak dipengaruhi oleh aliran udara yang menggegarkan pasaran pada 17 September dan proses perlombongan kecairan seterusnya.

Jumlah dagangan spot UNI melebihi jumlah pertukaran berterusan dalam tiga hari pertama perdagangan – tidak ada pencapaian kecil, memandangkan pertukaran dapat mencapai jumlah yang lebih tinggi melalui leverage yang tinggi. Ini menunjukkan bahawa banyak ganjaran UNI dipindahkan dari Uniswap ke pertukaran terpusat untuk tujuan pengambilan untung.

Jumlah pertukaran yang berterusan berterusan lebih lama dan memuncak kemudian. Jumlah pertukaran mencapai paras tertinggi sepanjang masa iaitu 56 juta UNI pada 7 Oktober (bernilai sekitar $ 150 juta pada masa itu) dan mengekalkan jumlah harian di atas 20 juta UNI sehingga 10. Oktober. Jumlah dagangan spot harian, sebaliknya , jatuh di bawah 20 juta UNI seminggu setelah penyenaraiannya, dan sejak itu ia tidak berjaya mencapai tahap itu. Kenaikan volume pertukaran sekitar 7 Oktober boleh menjadi cerminan pelindung likuiditas yang melindung nilai penurunan hasil perlombongan mereka ketika harga spot meningkat semula.

Jumlah spot UNI dengan cepat menurun selepas minggu pertama yang luar biasa, sementara jumlah pertukaran berterusan yang tinggi bertahan lebih lama. Sumber: Kaiko, OKEx

Walaupun jumlah dagangan secara keseluruhan untuk UNI telah menurun dengan ketara sejak disenaraikan, peratusan perdagangan spot secara beransur-ansur meningkat pada separuh kedua bulan Oktober. Ini sebahagiannya menunjukkan bahawa pelaku pasaran mengenali nilai Uniswap dan berusaha mengekalkan pendedahan DeFi mereka dengan memegang token UNI untuk menjangka pulangan yang tinggi di masa depan. Selain itu, banyak kedudukan lindung nilai ditutup ketika akhir perlombongan kecairan UNI semakin hampir.

Ketika akhir penambangan likuiditas UNI menghampiri, permintaan untuk pertukaran abadi berkurang, sementara jumlah spot secara beransur-ansur meningkat. Sumber: Kaiko, OKEx

Pada 29 November, kenaikan kuat UNI menjadikannya satu-satunya di antara 10 token DeFi terpilih untuk mencatat nombor positif sejak 1 September, berdasarkan harga penyenaraian pasca-OKEx sekitar $ 3,00. Dalam jangka masa yang sama, banyak token DeFi telah kehilangan lebih dari separuh nilainya, sementara BTC telah memperoleh 56%.

Dari 1 September hingga 29 November, semua token DeFi terpilih kecuali UNI gagal memperoleh pulangan positif, sementara Bitcoin melonjak 56% dalam tempoh yang sama. Sumber: TradingView

DeFi mungkin ada di sini untuk menginap

Setelah meneliti data perdagangan DeFi selama tiga bulan terakhir, kami melihat bahawa token DeFi dan hasil pertanian yang baru dibuat mengalami kitaran boom-and-bust yang biasa di kalangan kelas aset baru. Persepsi peserta pasaran terhadap token ini secara beransur-ansur beralih dari tidak rasional ke rasional ketika mereka berusaha mengenal pasti token dengan nilai jangka panjang. Hasilnya, token DeFi teratas turun pada bulan November. Namun, pada 24 November, jumlah kapitalisasi pasaran DeFi melonjak ke paras tertinggi baru-baru ini $ 19.2 bilion – masih di bawah tetapi sangat hampir dengan tahap awal September. Nilai keseluruhan yang dikunci dalam DeFi juga mencapai tahap tertinggi sepanjang masa $ 14.3 bilion pada waktu itu.

Dari ledakan kecairan-perlombongan pada musim panas hingga penurunan pesat pada musim gugur awal dan kemudian kebangkitan yang lebih lembut sejak sebulan lalu, kita dapat melihat bahawa kisah kewangan terdesentralisasi masih belum selesai. Dengan lingkaran penuh pecah gelembung di bawahnya, DeFi dapat melihat pertumbuhan dan aktiviti baru dalam beberapa bulan mendatang.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me